Der er penge i at tynde ud i læhegn

Høje priser på flis gør pleje af læhegn attraktivt.

Af Jens Mathiasen, Skovdyrkerne.

Prisen på flis er steget markant i løbet af det seneste års tid. Det betyder, at landmænd nu ofte kan opnå et positivt dækningsbidrag ved tynding af læhegn.

»Selvfølgelig varierer det fra projekt til projekt. Men med den aktuelt høje flispris er der ofte penge tilbage til landmanden, når vi har tyndet og vedligeholdt et læhegn. Derfor er det lige nu specielt attraktivt at få det udført«, siger skovfoged Chresten Møller Petersen fra Skovdyrkerne Vestjylland. Han arbejder til daglig med køb og salg af flis.

Fornuftig betaling

Ifølge Chresten Møller Petersen er der typisk fornuftig betaling til landmanden, når der tyndes 3- og 5-rækkede løvtræshegn. Derudover har løvtræ den fordel, at det om vinteren kan flises uden først at skulle fortørre.

Men konvertering af gamle nåletræshegn kan også levere et godt dækningsbidrag.

»Når man konverterer gamle nåletræshegn, laves der flis af det træ, som står på arealet, inden der plantes nye hegn. I sådanne projekter er der også en god økonomi, da der typisk står en del træ på et lille areal. Derfor bliver oparbejdningsomkostningerne lave, og dækningsbidraget højt«, siger Chresten Møller Petersen.

Han forklarer, at tynding af læhegn kan udføres i en tør efterårsperiode med god farbarhed på marken. Det kan også gøres på frosten om vinteren.

»Vi anvender typisk en fældebunke-lægger, hvorefter vi får træet hugget til flis på stedet. Men vi har også udført projekter, hvor en mand med motorsav har klaret udtyndingen. Det varierer fra projekt til projekt«, fortæller han.

Jo flere, jo bedre

Chresten Møller Petersen oplyser, at jo flere projekter og jo flere rummeter, der skal igennem maskinerne, desto bedre bliver prisen til ejeren.

»Så har man en nabo, der også ønsker at få tyndet læhegn, så tag fat i ham. Når først maskinerne er på stedet, så handler det om at få så mange rummeter igennem som muligt«, siger han.

Skovdyrkerne giver gerne tilbud på at tynde og vedligeholde hegn i hele landet.

»Landmænd skal blot tage kontakt til deres lokale skovdyrkerforening. Så kommer den ansvarlige gerne ud og giver et tilbud. Når Skovdyrkerne har været i gang, kan ejeren være sikker på, at opgaven er vurderet og udført fagligt korrekt«, siger Chresten Møller Petersen.

Skovdyrkerne afsætter flisen til lokale varmeværker over hele landet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle