Fuglevirus kan være luftbåren

Fødevarestyrelsen vil undersøge, om den meget smitsomme og dødelige fugleinfluenza er mere luftbåren end først antaget.

Det er gået foruroligende hurtigt med smitten med fugleinfluenza efter nytår. Især har to udbrud i store kalkunflokke med i alt 96.000 dyr på henholdsvis Lolland og Sjælland givet panderynken og meget arbejde til beredskabet, der slår dyrene ned for at hindre smittespredning. Dels har Fødevarestyrelsen været nødt til at kalde eksperter ind fra udlandet, der kan lave helhusgasning, da kalkunerne er for store og tunge til at kunne samles og aflives på normal vis, dels er man igen begyndt at kigge nærmere på, hvordan besætningerne er blevet smittet.

Der er nemlig ikke en finger at sætte på den almindelige smittebeskyttelse på farmene, selv om der i 2021 også var smitte på flere kalkunbesætninger. Det fortæller kontorchef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen Charlotte Vilstrup.

»Der er rigtig mange trækfugle lige nu, og det er dem, der bærer smitten«, siger hun.

»Virussen er ekstremt smitsom over for høns og kalkuner, og så holdes kalkuner i mere åbne bygninger - så der er nogle risikofaktorer, der er mere udbredte ved kalkunfarmene. Men virussen kan også være luftbåren, og det skal vi have undersøgt nærmere«, siger hun.

Faktaboks

Smittebeskyttelse

  • Der er lige nu krav om at holde alle fugle under tag eller overdækning grundet fugleinfluenzaen. Fødevarestyrelsen opfordrer desuden til, at man er ekstra påpasselig med at få skiftet fodtøj og tøj, inden man går ind i hønsehuset. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle