Grønne krav går ud over de små

Fritidslandmand: Landbrugsreformens grønne krav vil få mange små landmænd til at stoppe eller lægge det hele brak.

»Politikerne siger, at der også skal være plads til små landbrug. Men det her sparker i alt fald i den gale retning og vil helt sikkert betyde færre små landbrug.«

Sådan siger fritidslandmand Brian Nielsen, Ølsted i Nordsjælland. Han er ærgerlig over udsigten til, at de grønne krav i landbrugsreformen tvinger ham til fra næste år at have to afgrøder og 5 pct. miljøfokusområde i stedet for bare én afgrøde i form af vintersæd, som hans jord er bedst egnet til.

En afgrøde bedst og billigst

Med et landbrug på 18 hektar, hvoraf de 16 hektar er i omdrift, falder Brian Nielsens landbrug i kategorien bedrifter mellem 10 og 30 hektar.

Denne bedriftstype skal fra 2015 have mindst to afgrøder i omdrift, og da han har over 15 hektar i omdrift, skal han også udlægge miljøfokusområde. Begge dele gør det dyrere og mere bøvlet at være lille landmand, siger Brian Nielsen, der til daglig er planteavlskonsulent i Agrovi i Hillerød.

»Jeg vil helst kun have én afgrøde og helst vintersæd, for min jord egner sig ikke særlig godt til vårsæd: Nogle år går det godt, andre ikke. Nu skal jeg have to afgrøder, som ikke modner samtidig. Det vil sige, at maskinstationen, eller naboen, skal komme to gange, når der skal høstes, sprøjtes, jordbehandles. Og prisen hos foderstoffen bliver bestemt ikke bedre,« siger Brian Nielsen.

»Det er i forvejen svært for os små landmænd at få det til at hænge sammen, og nu bliver det endnu sværere.«

Krav om efterafgrøder

For Brian Nielsen er kravet om miljøfokusområder næsten det værste, for det vil tvinge ham til at etablere efterafgrøder efterfulgt af vårsæd på næsten tre hektar.

Det skyldes, at efterafgrøder kun vægter med en faktor 0,3 som MFO, mens brak tæller for én hektar MFO og randzoner for 1,5. Men braklægge vil han ikke, for det er ikke derfor, han har købt sit landbrug, og randzoner har han ingen af.

»Vi har mange små bedrifter som min heroppe i Nordsjælland. Jeg tror, mange af dem vil vælge at stoppe eller lægge det hele brak, så andre kan leje det som fjernbrak. Det her skubber virkelig til strukturudviklingen,« siger Brian Nielsen. Han overvejer selv at leje fjernbrak, så han slipper for efterafgrøder og vårsæd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle