Grovvare-lillebror skærper sin profil

Vestjyllands Andel satser på at gøre bæredygtighed til en god forretning for sine landmænd, der igen kan se frem til en solid efterbetaling.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vores regnskab er påvirket af høsten sidste år. På korn mangler vi 25 mio. kr. i indtægter i regnskabet i forhold til sidste år. Til gengæld har vi kunnet kompensere med at sælge mere foder«, siger adm. direktør Steen Bitsch, Vestjyllands Andel.

Fredag fremlagde Vestjyllands Andel - i daglig tale bare VA - sit første egentlige koncernregnskab. Omsætningen er steget en smule fra 2,06 mia. kr. sidste år til 2,18 mia. i år. Resultatet før skat er til gengæld faldet fra 99,4 mio. kr. til 88,2 mio. kr.

Regnskabstallene kan dog ikke helt sammenlignes med sidste år, fordi det er første år i selskabets historie, hvor man i VA aflægger et konsolideret koncernregnskab. Det har resulteret i en ekstraordinær indtægt fra selskaberne på cirka 20 millioner kr., påpeger Steen Bitsch.

I VA er man tilfreds med regnskabet, og bestyrelsen foreslår en overskudsbetaling på 43 mio. kr. til medlemmerne.

Kredsen af kunder i VA har været ramt hårdt af konkurser. Ikke færre end 56 landmænd er gået ned i det forgangne år, en situation, som man i VA havde forberedt sig på med en hensættelse på 10 mio. kr. Dem har man brugt 1,4 mio. kr. på at dække hullet med.

Ud af storebrors skygge

Selv om VA er det tredjestørste andelsgrovvareselskab i Danmark, er der langt op til omsætningen hos de to store - DLG og Danish Agro. Sidstnævnte står VA skulder ved skulder med i omkring en snes forskellige fællesejede selskaber.

Vestjyderne er kendt som den bundsolide og bomstærke lillebror med orden i eget hus og en pengetank i form af egenkapital på omkring 1 mia. kr. Pengene er først og fremmest kommet til huse ved at handle med de klassiske grovvarer som korn og foder, men i de sidste år har VA alligevel kastet sig ud i andre forretninger som søstjerner til svinefoder, græsprotein og biogascertifikater.

»Jeg ændrer ikke ved vores kerneforretning, men i VA har vi besluttet os for at være frontløbere, når det gælder om at gøre bæredygtighed til en forretning«, fortæller Steen Bitsch om den skærpede profil.

»Vores ejere, landmændene, kan godt se, at der er nogle, der tjener penge på at sælge biogas-certifikater. De penge kan vores landmænd lige så godt få del i, og derfor har vi investeret. Men det er heller ikke noget, der vælter os, hvis det ikke alt sammen bliver en succes«.

Fremtid for landbruget

»I Vestjyllands Andel er vi glade for de aktiviteter, som vi har sammen med Danish Agro. Dem piller vi ikke ved. Men vores profil skal være mere med fokus på bæredygtighed for danske landmænd frem for udenlandske eventyr. Vi tror på en fremtid for dansk landbrug«, siger Steen Bitsch, der kommenterer Vestjyllands Andels beslutning om ikke at være med i maskinsatsningen på hele Claas-porteføljen i Danish Agro:

»Beslutningen blev taget, før jeg kom til VA. Var det forkert? Måske. Det bliver nok en god forretning. Hvis nogen tilbød mig at blive eneforhandler af Audi i Skandinavien, ville jeg nok have slået til. Det svarer Claas nok til«.

Faktaboks

  • Vestjyllands Andel har hovedkvarter i Ringkøbing og har omkring 4.000 andelshavere.
  • Sidste år udloddede selskabet 55 mio. kr. I år er beløbet sat til 43 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle