Hektisk start for Hedegaard agro

Korn og raps er væltet ind på den nye afdeling, der har stået for presset.

Siden 23. juli, hvor høsten tog fart, har lastbiler og traktorer med kornvogne døgnet rundt trillet ind hos Hedegaard agro i en lind strøm, og selv om de sidste arealer rundt om bygningerne endnu ikke har fået asfalt, er den nye afdeling allerede tæt på at kunne melde høstmodtagelsen for afsluttet.

Lagerkapaciteten i både de bestående betonsiloer og lagerhaller samt de to nye stålsiloer nærmer sig fuld-mærket, og rundt om på betonpladserne samt på presenninger på en mark ved siden af ligger tonsvis af korn - alt sammen tegn på, at høsten i år både kom ekstraordinært tidligt og har kørt stort set uden afbrydelser.

Cirka 15 procent af afgrøderne står stadig på markerne - primært vårbyg, anslår afdelingsleder Jens Chr. Hoppe.

»Vi har fået både masser af ros og en fantastisk opbakning fra de lokale landmænd for den nye afdeling. Vi er jo med til at minimere omkostningerne til transport, fordi de læs af hvede, byg eller raps, som kommer her, transporteres direkte videre til slutbrugerne herfra - det kan være andre landmænd eller eksempelvis tilo kvalitetsfoder, mens rapsen omdannes til olie og foder.«

Analyseresultatet med

Selv om Hedegaard agro i Auning kun oplagrer foderhvede, byg og raps, modtager afdelingen også andre kornarter, eksempelvis maltbyg, brødrug og havre.

»Alle landmænd skal kunne aflevere deres afgrøder her - det er en service, vi gerne vil kunne tilbyde,« siger Jens Chr. Hoppe.

På brovægten tages en prøve af alle læs til analyse for vandindhold, rumvægt og rensesvind, og når landmand eller chauffør forlader afdelingen efter aflæsningen, får han resultatet med på papir.

»Det er vi de eneste på Djursland, som kan tilbyde,« siger Jens Chr. Hoppe.

»Det typiske for hveden i år har været en stor spredning i rumvægt fra 66 op til 83 kg pr. hkl og variation i proteinindholdet fra 8 til 12-13 procent.«

En særlig udfordring i år har været korn, som nok var høstet tørt, men ikke fuldmodent. Det giver en risiko for, at kornet »slår sig« på lageret og udvikler varme. Til disse partier har tørreriet været ekstraordinært i brug, fortæller Jens Chr. Hoppe.

»Men ellers har det været en superhøst, og det er dejligt at konstatere, at vi har kunnet klare det store pres, som kom på kort tid. Med det gamle anlæg ville vi i dag have bjerge af korn liggende alle vegne.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle