Hvad betyder EU-reformen for de små?

Vi spørger Niels Pedersen Qvist, formand for Deltidssektionen, Landbrug & Fødevarer.

Regeringen har jo bestemt, at den vil flytte 5-7 pct. af landbrugsstøtten over i søjle to med landdistriktsmidlerne. Men de midler vil de mindre landmænd få meget svært ved at få del i. Vi køber jo ikke for 400.000 kr. ad gangen en ny såmaskine eller sprøjte, eller køber en ny mejetærsker til en million. Vi køber brugt og får dermed ikke del i mange af de investeringstilskud, som typisk gives via landdistriktsmidlerne.



De grønne krav er også noget af det, der giver endnu et skub til strukturudviklingen og til, at landbrugsbedriftene bliver større og større. For bedrifter, der har mellem 10 og 30 hektar, får svært at opfylde kravet om, at de skal have to afgrøder fremover, når permanent græs ikke må tælles med. Hvis man skal drive 25 hektar rationelt, begynder man altså ikke at så en ekstra afgrøde ind. Det koster nu en gang at købe små mængder udsæd, at få lavet mark- og gødningsplaner og så videre.



Mange vil i stedet beslutte sig for at leje jorden ud til en større nabo. Så bliver der sået hvede i det hele, og den biodiversitet, man ville sikre med krav om to afgrøder på bedriften med de 25 hektar, ender alligevel som ren hvede eller byg. Den lille landmand vil formentlig bare beholde nogle fedekreaturer og lidt afgræsning, hvis han overhovbedet fortsætter. Det er den fare, jeg ser. Jeg synes, det er meget ærgerligt, at permanent græs ikke kan tælle med som en afgrødekategori.



Ja, for når vi skal lægge efterafgrøder ud, bliver vi nemt tvunget til at gå fra vinter- til vårsæd, selvom vi avler mere i vintersæden. Hvis de ikke lykkes, risikerer vi sanktioner og mindre kvælstofkvote. Landmandsfriheden til at gøre tingene rigtigt bliver snævret ind, også fordi hverken læhegn eller vedvarende græs tæller med. Jeg tror, rigtig mange små landbrug vil vælge at forpagte jorden ud, eventuelt som fjernbrak. Det vil blive lejet af de større landbrug, som dermed vokser lidt. Det kan blive en tydelig effekt, for ifølge Danmarks Statistik er vi trods alt 28.000 deltidslandbrug i dag.

hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle