Kalimarked i opbrud efter kartelbrud

Verdens største producent ventes at øge produktionen og sænke priserne.

Det vil ifølge en ekspert fuldstændigt ændre markedet og påvirke alle kaliproducenter i hele verden, at verdens største producent af kali, russiske Uralkali, har opsagt sit eksportsamarbejde med hviderussiske Belaruskali, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Sammen sad de på op mod halvdelen af verdensmarkedet for kali, der ifølge Bloomberg er på 20 mia. dollar.

Bruddet betyder, at kalimarkedet, der de sidste otte år har været præget af to store karteller, nu bliver frit, og en analytiker forudser, at det kan få prisen til at falde med op til en tredjedel.

Priserne på kaligødning har i de senere år taget nogle gevaldige udsving. Indtil begyndelsen af 2008 lå de på et stabilt niveau på lidt mindre end 200 dollar pr. ton. Derefter eksploderede de og nåede i februar 2009 helt op i 875 dollar. Efterfølgende faldt prisen dramatisk til 310 dollar, og i år har den ligget på ca. 400 dollar.

Kan øge produktionen markant

Der spekuleres kraftigt i Uralkalis motiver til at gå enegang. Nogle mener, formålet er at banke Belaruskali på plads, mens andre mener, de gør det for at hindre en kraftig udbygning af den globale kapacitet. Uralkali har selv udskudt et stort mineprojekt, og andre ventes at følge efter.

Selv henviser Uralkali til, at samarbejdet med Belaruskali har lagt bånd på produktionen, og at de kan øge produktionen med knap 40 procent med den nuværende kapacitet. Samtidig henviser de til, at de har langt lavere produktionsomkostninger end konkurrenterne.

Canada og Rusland er de to største aktører med hensyn til produktion, og det er også dem, der har de suverænt største reserver.

Vindere i priskrigen

Kina, Indien og Brasilien er de helt store aftagere af kaligødning, blandt andet fordi de hidtil ikke har haft tradition for at bruge så meget handelsgødning, og i Brasiliens tilfælde er der store nyopdyrkede arealer med et stort behov. Samtidig har disse lande en meget beskeden produktion, og de står derfor til at blive de helt store vindere i priskrigen.

I Danmark er kalitallene derimod så høje, at forbruget af kaligødning er faldet med næsten to tredjedele siden 1990. Kalium, der sammen med kvælstof og fosfor er de tre vigtigste plantenæringsstoffer, er ikke blot vigtigt for udbyttet men også for afgrødernes næringsværdi, kvalitet og sygdomsresistens.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle