Klimakreditter: sælg ikke på lange aftaler

Salg af klimakreditter kan motivere til mere klimavenlig drift. Men man skal se sig godt for, advarer Seges.

Sælg ikke klimakreditter for billigt på lange kontrakter. Det samme gælder for den sags skyld også biomasse og halm. I det hele taget skal man passe på ikke at indgå for lange kontrakter«, advarede Jens Elbæk, afdelingschef for Seges Innovation om på torsdagens Plantekongres om Klimakreditter. Han uddybede:

»Dels vil priserne gå op i takt med, at kravene til klimareduktioner strammes. Dels er det meget usikkert, hvordan landbruget skal reguleres fremover. Det kan sagtens ende med, at man selv får brug for reduktionerne på bedriften«, sagde han.

Mere klimavenlig drift

Det kan ske, hvis der kommer nye muligheder eller deciderede krav i lovgivningen. Der er nemlig stor fokus på klima og kulstof i både EUs nye landbrugsreform og i den hjemlige Landbrugspakke, som har et bindende reduktionsmål for udledning af drivhusgasser på 55-65 pct. i 2030.

»Salg af klimakreditter kan være en af motivationsfaktorerne til en grøn omstilling og mere klimavenlig drift. Men man skal huske, at kreditten udnyttes af køber, og derfor ikke længere må bruges på eget produkt. Og så er det vigtigt, at man undersøger mulighederne til bunds, regner på økonomien og ser sig grundigt for«, sagde Jens Elbæk.

Som landmand kan du sælge klimakreditter som fx. kulstof lagret i jorden, udtagning af lavbundsjorde eller skovrejsning. De kan sælges med dine produkter til fx. biogas, bryggeri, malteri etc. - eller til firmaer, der har specialiseret sig i at sælge dem videre til virksomheder i hele verden.

Faktaboks

Klimakreditter

  • En klimakredit er et løfte om en reduktion af udledning af drivhusgas i din produktion.
  • Er ofte en flerårig forpligtelse.
  • Hver kredit repræsenterer 1 CO2-ækvivalent, som ikke er udledt i atmosfæren. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle