Laveste mælkepris i mere end fem år

Mælkeproducenterne vånder sig efter Arlas nyeste prissænkning. Prisen er nu det laveste siden 2009.

Krisen for Arlas mælkeproducenter gik fra slemt til værre, da Arla forleden meldte endnu en prissænkning ned. Fra 1. august kommer der 7,4 øre mindre ind for hver eneste kg - og udsigterne til bedring er svære at få øje på, melder mejeriselskabet.

»Udbuddet af mælk globalt fortsætter med at være højt, mens efterspørgslen fra især Kina efter mælkepulver til industriprodukter forbliver meget lavt, og der er ingen udsigt til, at den russiske embargo fjernes. Med udgangspunkt i disse tendenser hen over sommeren er der ingen umiddelbar udsigt til en forbedring af markedssituationen,« lød det dystert fra Arla Foods.

Mejeriet advarer samtidig om, at ikke kun industrimarkedet er under stort prispres, men også »i stigende grad detail på de europæiske kernemarkeder«. Netop her har Arla langt hovedparten af både sin forretning og sin indtjening.

Dårligste pris siden 2009

De dårlige priser og manglende udsigter til forbedring får flere til at nævne krisen i 2009.

Her var mælkeprisen i hele otte måneder under to kroner, med 181 øre som det laveste i hele seks måneder hen over sommeren.

Endnu er der trods alt et godt stykke helt derned, selv om en del landmænd vil ligge under de to kroner allerede i reel afregningspris på grund af fedt- og proteinindhold.

Faktaboks

Arlas mælkepris

  • Acontopris 212,8 øre/kg
  • Fedtværdien 23,07 kr/kg, proteinværdi 34,61 kr/kg
  • Forventet efterbetaling og rente er 7,7 øre, forventet konsolidering 10,9 øre
  • Økotillægget 92,3 øre/kg
  • Alle tal med virkning fra 3. august.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle