L&F vil føre retssag om valutaswap mod Skat

Sag om landmands fradrag for tab på valutaswap kommer nu for Vestre Landsret. Afgørelsen kan have stor betydning for mange landmænd.

Landbrug & Fødevarer har besluttet at føre en skattesag som principsag.

Sagen drejer sig om, hvorvidt tab på valutaswap kan fratrækkes i virksomhedens indkomst.

Landsskatteretten anser ganske enkelt ikke den valutaswap, en landmand indgik i 2008, for at være ”erhvervsmæssigt tilknyttet”.

Det betød, at et tab på godt to mio. kr. i 2008 ikke kunne fratrækkes i virksomhedens indkomst.

Landsskatterettens afslag er begrundet med, at direkte fradrag for tab forudsætter erhvervsmæssig tilknytning.

Landsskatteretten anerkender ganske vist, at finansielle kontrakter, hvor man påtager sig en risiko, kan have erhvervsmæssig tilknytning, men retten mener til gengæld ikke, at en valutaswap med en indtægt i danske kroner kan have erhvervsmæssig sammenhæng med et lån i euro.

Tilsvarende afviser Landsskatteretten, at kontrakten kan placeres i virksomhedsordningen, fordi den ikke er erhvervsmæssig.

Landmandens swap indgik som led i den samlede finansiering med det formål at nedbringe renteudgifterne. Derved påtog han sig en risiko for, at valutakursen på schweizerfranc steg, samtidig med at hans gæld var i danske kroner og euro.

Sagen skal føres af Videncentret, der vurderer, at chancen for at vinde sagen er større end risikoen for at tabe, selv om tre ud af fire skattesager vindes af myndighederne.

Videncentret hæfter sig især ved, at den centrale juridiske enhed i Skat i en skriftlig indstilling til Landsskatteretten har erklæret sig enig med landmanden i, at swappen var erhvervsmæssigt tilknyttet.

Sagen kan have stor betydning for mange landmænd, vurderer Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer.

»Rigtig mange landmænd har over årene solgt schweizerfranc på termin og lavet valutaswaps i schweizerfranc. Landbrugserhvervet er nok det erhverv, der har flest sådanne kontrakter, ligesom landbruget antageligt er det erhverv, der er hårdest ramt af de skattemæssige konsekvenser, idet landbrug oftest drives i personligt regi.

Var kontrakterne indgået af selskaber, var der direkte fradrag,« siger han.

Sagen er nu henvist til Vestre Landsret, fordi den er fundet principiel både af byretten og Kammeradvokaten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle