Mere diversitet kan nok gavne erhvervet

Hans Erik Jørgensen, 49, nyslået formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer og dermed også »født« medlem af organisationens primærbestyrelse, ser større diversitet, dvs. flere mindre og mellemstore virksomheder og nye produktionsgrene som en mulig vej til at sikre erhvervet.

Han understreger dog, at han ikke kommer som rebel, når han skal mødes med sine bestyrelseskolleger:

»Jeg har selv været konventionel landmand frem til 2007, da jeg omlagde til frilandsgrise. Så jeg kender udmærket de forhold, landmænd er underlagt. Jeg har også stor respekt for mine kolleger og for organisationens ledelse, så der er ikke nogen, de skal frygte, at jeg kommer og vil revolutionere noget,« siger den nye øko-formand.

Han mener, at undergrunden af mindre og mere forskellige primærproduktioner med fordel kan fremmes og arbejde sideløbende med svine- og mælkeproduktionen som vækstlokomotiv.

Hans Erik Jørgensen er uddannet landmand og driver sammen med hustruen, Kirsten Rasmussen, Risbjerg Landbrug ved Haarby på Fyn. På bedriften er der 300 fritgående søer, smågrise og slagtesvin. De har fire ansatte på fuld tid og producerer selv foderet. I sædskiftet på de 340 hektar dyrkes korn, ærter, græsfrø og grisegræs.

I den sparsomme fritid er Hans Henrik Jørgensen optaget af haven og hobbydyrene - flokken af får, høns, skotsk højlandskvæg og lignende. Familien dyrker de fleste grøntsager der forbruges, og de bager selv.

»Aj, det er nok mest Kirsten, der bager, men jeg er meget optaget af naturen, dyrene og vildtet rundt om vores ejendom,« siger Hans Erik Jørgensen.

Han blev valgt som formand for økologisektionen ved årsmødet 29. oktober. Han har været medlem af sektionens bestyrelse i en årrække.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle