Mink: Kan få støtte fra flere ordninger

Udgiften til foder er en af de omkostninger, pelsdyravlere kan få kompensation for.

Minkavlere kan især få glæde af to af de støtteordninger, der er oprettet til at afbøde de økonomiske konsekvenser af coronakrisen.

Den ene er ordningen med ’kompensation for faste omkostninger’. Den anden er ’midlertidig kompensation til selvstændige’.

Støtten falder på et meget tørt sted, da mange minkavlere allerede var økonomisk hårdt pressede før coronapandemien, fordi skindprisen i de seneste år har været lavere end udgiften til at producere et skind. Antallet af konkurser har været stigende i de seneste tre år, og så sent som forrige uge gik en af landets allerstørste minkavlere, Torben Madsen, der havde 25.000 tæver ved Grindsted, konkurs.

Minkavlerne havde håbet på stigende skindpriser i år, fordi udbuddet af skind nu er lavere end efterspørgslen. Men pelsauktionen i februar måtte aflyses. Udbruddet af corona i Kina betød, at der blev indført rejseforbud både i Kina og ud af Kina, hvor et stort flertal af opkøberne på auktionen kommer fra. Og ikke nok med det, så skal april-auktionen, der starter i næste uge, holdes som en online-auktion, hvor der ikke kan forventes samme gejst og købelyst, som når køberne sidder side om side i auktionssalen og byder hinanden op.

»Som det ser ud lige nu, vil ordningen med kompensation for faste omkostninger formentlig kunne give en støtte på mellem cirka 30 og 110 kr. pr. tæve for en farm med 2.500 tæver«, siger direktør Sander Jacobsen, Kopenhagen Fur.

»Men der vil være meget store udsving på grund af individuelle forhold i hver enkelt virksomhed. For alle pelsdyravlere gælder dog, at der i de kompensationsberettigede omkostninger kan indregnes bl.a. udgifter til foder, veterinærmedicin mv.«.

Sander Jacobsen understreger, at de angivne beløb er det bedste bud, der kan gives lige nu, og at tallene skal tages med forbehold. Støtten afhænger i ordningens nuværende udformning bl.a. af, hvor stort et underskud virksomheden havde i de seneste regnskabsår, og om der er andre produktioner som f.eks. planteavl eller maskinstation i virksomheden.

Den anden støtteordning, der kan komme minkavlerne til gavn, er den midlertidige kompensation til selvstændige. Den er på 23.000 kr. om måneden i tre måneder, præcis som den er til andre selvstændige. Der forhandles i øjeblikket på Christiansborg om en forhøjelse af ordningen til 30.000 kr. månedligt.

Lån fra Vækstfonden

To andre støtteordninger, der kan komme på tale, er lån fra Vækstfonden og ordningen med lønkompensation til hjemsendte medarbejdere.

»Et lån med garanti fra Vækstfonden er baseret på en aftale med avlerens bankforbindelse, og her må vi jo se, om pengeinstitutterne vil leve op til den fælles erklæring om ansvarlighed, som de har udsendt sammen med regeringen. Ordningen med lønkompensation til hjemsendte ansatte er ikke så relevant, for arbejdet på farmene fortsætter jo«, siger Sander Jacobsen.

Han tilføjer, at man nok skal regne med, at reglerne bliver justeret flere gange i den kommende tid. Det gælder både for de overordnede rammer og for detaljerne i ordningerne.

Faktaboks

Pelsavlere får tilskud til foder og medicin:

  • For pelsdyravlere omfatter kompensationen både de traditionelle faste omkostninger og visse variable omkostninger som disse:
  • Husleje, leje- og leasingkontrakter, nødvendigt vedligehold på materielle anlægsaktiver, udgifter til el, vand og opvarmning, ejendomsskatter, licens til software mv., forsikringer, kontingenter og øvrige faste omkostninger, renteomkostninger og afskrivninger samt udgifter til foder, dyrlæge og medicin og tilsvarende stykomkostninger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle