Ny øko-strategi er fuld af frivillige benspænd

»Vi skal alle sammen være klar til forandringer«, siger Hans Erik Jørgensen, formand for L&F Økologi.

De økologiske landmænd får ikke lov at hvile på laurbærrene: I de kommende år skal de indstille sig på skærpede krav om øget selvforsyning og recirkulering, krav om kulstofbinding og naturtiltag, øget dyrevelfærd og forsøg med nye økologiske produktionssystemer som skovlandbrug og stribedyrkning.

Det er overordnede målsætninger i Landbrug & Fødevarers nye Økologistrategi 2021-2023. Strategien skal være rettesnor for det politiske arbejde i Økologisektionen og for det økologiske udviklingsarbejde ved Seges i de næste tre år.

»Helt overordnet bliver det mere besværligt at være økologisk landmand. Det vil jeg slet ikke lægge skjul på. Til gengæld får vi mere fast grund under fødderne ved, at vi lever op til forbrugernes forventninger til os«, siger Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen.

Konkrete mål og tal

Den nye Økologistrategi sætter konkrete tal og mål op på en række områder. Bl.a. lægger den op til at begrænse brug af uafgasset, konventionel husdyrgødning til 40 kg kvælstof pr. hektar i 2022 og til, at »der arbejdes i retning af« at ikke-europæisk soja skal være fuldt udfaset i økologisk husdyrfoder fra 2025.

Det er ’mega-ambitiøst’ og kan udfordre økologiske landmænd, som skal finde alternativer, erkender Hans Erik Jørgensen. Omvendt er forandringer nødvendige både for at fyre op under den danske produktion af protein-afgrøder og for at sikre en højere grad af selvforsyning, som kan bidrage til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

»Det handler om at få en større produktion herhjemme og om, at vi fastholder den afstand, der gør, at en stor del af forbrugerne foretrækker os, når de skal vælge varer i køledisken. Alle udvikler sig, og hvis vi som økologer står stille, kommer vi bagefter«.

Mere dyrevelfærd

Høj dyrevelfærd er et stort ønske hos de økologiske forbrugere, og det afspejler sig også i strategiplanen.

Et mål er at bruge mindre medicin og bl.a. reducere brug af antibiotika i den økologiske kvægproduktion med 30 procent. Økologisektoren vil også fremme avl på pollede tyre for på sigt at udfase behovet for at afhorne, ligesom der er fokus på stalde og ude-arealer, hvor dyrene har mulighed for at udøve naturlig adfærd - f.eks. ved, at forældredyr og afkom er sammen i længere tid. Og så skal det ’undersøges’, om behovet for at næseringe søer kan reduceres.

»Det er nemmere at gøre, som vi plejer. Det holder bare ikke i længden«.

Fokus på indtjening

Hans Erik Jørgensen understreger, at Økologistrategien også har fokus på, at det skal være en sund forretning at være økologisk landmand. Et konkret mål er, at afkastningsgraden hos økologiske landmænd stiger mindst 0,3 procentpoint hvert år frem til 2023. »Det skal altså også være noget, vi kan tjene penge på«, siger Hans Erik Jørgensen.

L&F økologi er én af Landbrug & Fødevarers fem sektorer. Alle sektorer har tre fælles fokusområder: Bæredygtighed og sænket klimaaftryk. Digtitale løsninger og udveksling af data. Tiltrække, udvikle og fastholde medarbejdere. Strategiplanen kan læses på lf.dk/om-os/sektioner-og-udvalg/oekologisektionen

Faktaboks

Mål i L&Fs Økologistrategi 2021-2023:

  • Arbejde i retning af fuld udfasning af ikke-europæisk soja i økologisk husdyrfoder fra 2025 og at mindst en tredjedel af proteinindholdet skal være europæisk fra 2023.
  • 80 pct. dansk fodring af økologisk kvæg og 50 pct. dansk fodring af økologiske enmavede dyr fra 2023.
  • Fra august 2022 begrænses bruges af uafgasset, ikke-økologisk husdyrgødning til maks. 40 kg kvælstof pr. ha.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle