Overskud halveret i svineeventyret Axzon

At koncernens overskud er halveret og situationen er ustabil i Ukraine, tager man helt roligt i Axzon.

 

Hverken den politiske krise i Ukraine eller et overskud, der i 2013 er halveret i forhold til året før får direktøren for det danske svineeventyr Axzon til at ryste i bukserne.

Heller ikke selvom cirka en tredjedel af koncernens omsætning stammer fra aktiviteter i Ukraine.

”Indtil videre har vi ingen problemer haft i Ukraine. Vi er selvfølgelig kede af det, der sker, men vi ser ikke den nuværende politiske krise, som en risiko for vores forretning. Og på sigt kan vi håbe vi på, at det ender med mindre korruption og mere demokratiske og transparente forhold i Ukraine,” siger adm. direktør Tom Axelgaard, Axzon.

Halvering af nettoresutatet

Af Axzons netop aflagte årsrapport fremgår det, at nettooverskuddet for de samlede aktiviteter i Ukraine, Polen og Rusland i 2013 blev på 123 mio. kr. mod 253 mio. kr. året før, eller det der svarer til lidt mere end en halvering.

”Vi tjente ikke nær så godt i 2013, som vi gjorde året før. Det står klart. Men et nettoresultat på 123 mio. kr., det betragter vi stadig som godt. Og når vi ser på EBITDA-resultatet (resultat før renter, skat og afskrivninger på driftsaktiviteter og goodwill, red.), som er det tal, vi vurderer os selv på, så faldt det kun med 32 procent fra 354 til 267 mio. kr.,” siger Tom Axelgaard.

Han forklarer det faldende overskud med tre ting: At der i 1. kvartal var lave priser på svinekød og høje priser på foder, at der i 2. kvartal var lave priser på salgsafgrøder og at værdien af biogasproduktionen i Polen er faldet med 40 mio. kr. som følge af en ændret polsk energipolitik.

”Vi ved, at priserne svinger op og ned, og det er i det lys, at vores resultat på 123 mio. kr. skal bedømmes,” siger Tom Axelgaard.

Axzon øgede i 2013 omsætningen med 14 procent til rekordhøje 1,3 mia. kr. Antallet af søer steg fra cirka 28.000 til 31.000, og det samlede jordtilliggende blev øget fra cirka 27.000 til 31.000 hektar.

I de seneste fem regnskabsår har Axzons nettooverskud været henholdsvis 81, 103, 149, 254 og 123 mio. kr. eller i gennemsnit 142 mio. kr.


* Resultater før renter, skat og afskrivninger på driftsaktiviteter og goodwill

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle