Produktionen nærmer sig 100.000 slagtesvin

Søren Bonde Larsen er siden foråret gået fra 65.000 til 95.000 slagtesvin. Produktionen foregår for en stor dels vedkommende i lejede stalde.

Det er gået stærkt for Søren Bonde Larsen fra Hemmet.

For blot ni år siden etablerede han sig med køb af en svineejendom og leje af en anden. Siden er det gået slag i slag, og for nyligt kunne han fortælle de mange tilhørere ved sit indlæg på Svinekongressen, at han nu nærmer sig 100.000 slagtesvin på spalter.

Det er en kraftig stigning siden foråret, da han havde 65.000 slagtesvin under sine vinger.

Fem dages ferie på ni år

Søren Bonde Larsen forklarede på kongressen, at han langt fra er kommet sovende til sine resultater. Faktisk kan antallet af feriedage tælles på en hånd.

»Jeg har haft fri i fem dage de seneste 10 år. Jeg arbejder også i alle weekender,« fortalte han.

Hidtil har han satset på slagtesvin i lejede stalde, men i en af de senest lejede stalde er der også plads til klimagrise. Det ser han som en fordel, hvis sælgerne af 30 kgs-grisene grundet øget effektivitet får pladsproblemer.

Grundlaget for hans succes er, at alle stalde kører med alt ind/alt ud. Samtidig er en god kemi mellem ham og udlejerne af staldene afgørende.

Men han erkendte samtidig, at hans tid som svineproducent også har budt på nedture.

»Vi har også lavet fejl. Vi lejede al jord ud til en mand, der gik konkurs. Det kostede en halv mio. kr. Så leverede jeg grise til slagteriet i Struer, der gik konkurs. Det kostede en mio. kr.,« sagde Søren Bonde Larsen.

Trods de økonomisk udfordrende tider erklærede han, at der er penge at tjene på en produktionsform med lejede stalde.

»Lejen er cirka 30-45 kroner pr. produceret gris og afhænger af størrelsen på stalden. Vores krav til dækningsbidraget har hidtil været 100 kroner, men det er noget, vi regner på løbende. Og vi har kunnet tjene penge på det indtil nu,« fortalte Søren Bonde Larsen.

Flere grise - på et tidspunkt

Han vil ikke spå om, hvor mange flere grise han skal passe i fremtiden.

»Jeg kan ikke forestille mig en produktion, der er dobbelt så stor. I dag går både jeg og min kæreste i staldene, og det motiverer medarbejderne, at vi også tager fat. Det vil ikke være muligt at komme rundt over det hele, hvis vi har dobbelt så mange grise,« vurderede Søren Bonde Larsen og fortsatte:

»Der skal nok gå nogle år, før vi går videre op.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle