Se hvedekampen i den afgørende fase

Tysk, engelsk, dansk eller lokal strategi i hveden? Høst selv med øjnene på Hvededag 2008 på Ultanggård.

Ville det være en fordel for danske landmænd at dyrke hvede, som det sker i Tyskland eller i England?

Se, det spørgsmål er der chance for at få svar på torsdag i næste uge, når Landbrugsrådgivning Syd og Sønderjysk Landboforeningen holder hvededag 2008 på Ultanggårds gode hvedejord ved Halk. Hvededagen omfatter nemlig en international hvedekamp, som viser en tysk og en engelsk dyrkningsstrategi målt i forhold til dels en "Landscenter-strategi" som følger registreringsnettets anbefalinger, dels den strategi som Ultanggårds ejer, Asmus Fromm-Christiansen, selv anvender.

"Monster-parcel"

Med de afsluttende sprøjtninger er kampen inde i den afgørende fase, og spændingen går naturligvis på, om der er betaling for den ekstraordinære indsats i tysk og engelsk strategi, eller om den behovsbestemte strategi fra Landscentret vil udløse størst nettogevinst.

Asmus Fromm-Christiansen har naturligvis fordel af stort lokalt kendskab, og han valgte at give hveden den sidste gødning lige før det sidste regnvejr i maj måned, hvilket kan have givet ham en yderligere fordel.

Ud over de fire strategier dyrkes en såkaldt "monster-parcel" der bærer sit øgenavn, fordi hveden her har fået dobbelt N-norm, tre gange vækstregulering samt intensiv svampebekæmpelse. Her skal altså et betydeligt merudbytte til for at dække omkostningerne.

Glyphosat som

vækstfremmer?

Endelig dyrker de to arrangerende foreninger en fælles parcel, hvor strategien er baseret på observationer i forsøgsmarken.

"Al hveden står godt på arealet. Naturligvis kunne marken bruge vand, men den bærer ikke præg af tørke," siger planteavlskonsulent Mads Brandt, Landbrugsrådgivning Syd.

Resultatet af hvedekampen offentliggøres naturligvis efter høst.

Hele Hvededag 2008 dækker fem hektar af den hvede-egnede jord. Her vises en lang række forsøg og demonstrationer omfattende alle de relevante hvedesorter, etablering af hveden, gødskning, ukrudtsbekæmpelse og beskyttelse mod skadedyr, eksempelvis snegle.

Som et kuriosum vises desuden et særligt forsøg, hvor glyphosat - aktivstoffet i Roundup - er forsøgt brugt som vækststimulator.

For de fleste lyder det usandsynligt, at netop glyphosat skulle have positiv effekt på hvedens vækst, men i små mængder udsprøjtet efter skridning er der forsøgsmæssig erfaring for et merudbytte på op til 15 procent.

Virkningen forklares med, at en lav mængde glyphosat forøger fotosyntesen umiddelbart efter sprøjtningen, hvilket hæver plantens produktion i den afsluttende fase.

Bedøm det selv på Hvededag 2008.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle