Skat skal betale 400 mio. kr. tilbage

En del landmænd kan få penge tilbage i skat næste år.

Skat har gennem mere end ti år opkrævet for meget i skat af selvstændige erhvervsdrivende. Derfor står Skat nu til at skulle betale et beløb tilbage på mere end 400 mio. kr. inklusive renter.

Ifølge Skats opgørelse drejer det sig om 100.000 erhvervsdrivende, der benytter virksomhedsordningen. Det vil derfor også få betydning for mange af de landmænd, der benytter virksomhedsordningen.

Videncentret for Landbrug havde ved redaktionens slutning endnu ikke overblik over, hvor mange landmænd og hvor store beløb, der er tale om, ifølge skatteekspert Søren Hjorth, Videncentret for Landbrug.

Sagen drejer sig om den såkaldte kapitalafkast-sats, der gennem en årrække er blevet beregnet på et forkert grundlag og derfor er blevet for høj.

Satsen beregnes en gang om året på grundlag af den gennemsnitlige effektive obligationsrente i første halvår.

Skat har gennem alle årene beregnet satsen ud fra obligationer med en restløbetid på 15 år eller mere, men det er der ikke hjemmel til efter virksomhedsskatteloven, fastslår Skat nu.

Det betyder, at Skat i ti af de sidste 11 år har benyttet en sats, der var et til to procentpoint for høj med det resultat, at nogle har betalt for meget i skat.

Skat tilbage i 2012

I februar 2012 vil Skat sende besked til alle de erhvervsdrivende, som de med sikkerhed ved skal have penge tilbage. De vil automatisk få udsendt nye årsopgørelser i marts 2012, og de beløb, den skattepligtige har til gode, vil blive udbetalt kort tid efter.

Andre erhvervsdrivende skal selv finde ud af, om de skal søge om at få skattepenge tilbage.

Der vil således være en række tilfælde, hvor den skattepligtige og dennes rådgiver skal tage stilling til, om der skal anmodes om genoptagelse, blandt andet i forbindelse med beregning af ægtefællers topskat.

Et større kapitalafkastbeløb fra virksomhedsordningen kan desuden i en række tilfælde have medført, at ægtefællers nettokapitalindkomst er positiv.

De udgifter, de har til at få deres tilgodehavende opgjort, for eksempel gennem deres skatterådgiver, kan dog dækkes af det offentlige, påpeger Søren Hjorth.

De erhvervsdrivende, der har haft fordel af den forkerte sats, bliver ikke opkrævet ekstraskat.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle