Snild pilehøster oplagt til maskinsamarbejde

Ny Vraa Bioenergys nye bugserede pilehøster er resultatet af mange års erfaring med selv at udvikle og tilpasse maskiner til piledyrkning.

Ny Vraa Bioenergy lancerer nu en videreudvikling af den torækkede bugserede pilehøster, firmaet allerede har fire års erfaring med, nemlig JF Z200-Hydro/E med hydraulisk, reversibel indføring, hydraulisk indklap ved vejtransport og en særlig svanehalskonstruktion til vogntrækket.

"Vi har ønsket en let, enkel snitter uden separat olietank eller styreboks, der passer til en standardtraktor," forklarer Anders Bach, medejer af Ny Vraa Bioenergy.

Egenvægten er 2.000 kg, snitteren kræver minimum 150 hk og fire dobbeltvirkende olieudtag og en åben retur samt en hydraulikydelse på minimum 90 liter i minuttet.

Det daglige vedligehold tager fem minutter og handler primært om at slibe knive og smøre maskinen.

Prototypen, som LandbrugsAvisen netop har set køre demo-høst, har i basisversionen JF Z20 kørt fire år, heraf det seneste med den nyudviklede hydrauliske indføring og svanehalskonstruktionen, og har høstet ca. 600 hektar, så den er grundigt testet.

60 hektar og opefter

Basisversionen har firmaet solgt 20 af indtil videre, blandt andet til Polen, England, Irland og Canada, men nu vurderer Ny Vraa Bioenergy, at pilearealerne er ved at være så store herhjemme, at der er et marked for bugserede høstere.

"Den kan høste pil op til fire cm i diameter, svarende til andetårs-pil. Kapaciteten er op til 20 ton flis pr. time, hvilket er ca. halv kapacitet i forhold til en selvkørende Claas med pilebord. En selvkørende snitter koster ca. 2.500 kroner, så har man selv eller i fællesskab med andre piledyrkere et areal på 60 til 100 hektar, begynder den bugserede pilehøster at være interessant," vurderer Anders Bach.

Alt udviklet selv

Selve grundmaskinen købes i Brasilien, hvor den primært bruges til at høste sukkerrør, og ombygges og modificeres af Ny Vraa Bioenergy - noget firmaet har prøvet en del gange.

"Der var ingen maskiner til pilehøst, da vi begyndte. Kun nogle meget tunge og dyre maskiner. Så vi har efterhånden lang erfaring i selv at udvikle og tilpasse maskiner til piledyrkningen," siger Anders Bach, som ´bagmanden' bag en række af de specialmaskiner, firmaet udvikler, producerer og sælger til de særlige forhold i piledyrkningen.

"Med pilehøsterne fik vi kontakt med det brasilianske firma på AgriTechnica for nogle år siden, fik den første maskine hertil og begyndte i den aller tyndeste pil for at lære den at kende. Man skal som regel have kørt med maskinerne i lang tid for at finde de punkter, der skal udbygges og modificeres," forklarer han.

Rækkefræser trimmer rækken

En anden nyhed fra pilepioneren er en Ortolan rækkefræser med en arbejdsbredde på to en halv meter til at køre over to rækker pil.

Fræseren kan monteres med gødningsudstyr. Rækkefræsning har den fordel, at den også trimmer rækken, så høsteren siden kan fange alle skud, og desuden holdes der effektivt rent mellem rækkerne, hvor ukrudt som kvik ellers kan være en hård konkurrent for pilen i kampen om vand og næringsstoffer.

Firmaet arbejder desuden på at skaffe lette, prismæssigt attraktive højtipvogne til frakørsel. Højtipvogne med ca. 20 kubikmeters kapacitet er nødvendige i pilehøst til aflæsning i enten containere eller frakørselsvogne, men de fleste på markedet er efter Ny Vraa Bioenergys opfattelse dels for tunge, dels for dyre - og rusten har taget mange af de gamle, der ellers kørte en del af.

cso@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle