Stigende svinepris

Efter en noteringsmæssigt skuffende april kom der i maj måned for alvor gang i en positiv udvikling i noteringen.

Af  Karsten Flemin, markedesanalytiker i Landbrug & Fødevarer.

På blot fem uger er noteringen for svin herhjemme steget med 1,30 kr./kg. Fra 8,70 kr./kg i begyndelsen af maj måned til nu 10,00 kr./kg her midt i juni.

Og i Tyskland er det gået endnu stærkere. Her steg noteringen på seks uger med 25 cent (1,86 kr./kg). Den tyske svinepris kom dog også fra et lavere niveau end det danske.

De tyske slagterier klager imidlertid nu over, at deres salgspriser for svinekødet ikke er fulgt med op i samme tempo som svinepriserne. Derfor har tyske slagterier i sidste uge gjort brug af ”hauspreis”, og til denne uge er den tyske notering sat ned med 2 cent.

God markedssituation

Som jeg ser det, er der tre grundlæggende forhold, der først og fremmest har drevet den stigende notering.

1. En stærk efterspørgsel fra Kina betyder, at ganske betydelige mængder svinekød fjernes fra EU-markedet. Samtidig sker eksporten til Kina til meget konkurrencedygtige priser, der smitter af på prisniveauet i Europa.

2. Vi er nu sæsonmæssigt på den årstid, hvor udbuddet af svin og svinekød i Europa falder, samtidig med at efterspørgslen stimuleres af grillvejr.

3. Det ser ud til, at slagtningerne – i hvert fald i Nordeuropa – langt om længe begynder at ligge under året før.

Disse ændringer i udbud/efterspørgsel-situationen har betydet, at tidligere fyldte lagre af svinekød nu er erstattet af tomme lagre. Og markedet er skiftet fra købers til sælgers marked, hvor indkøberne har travlt med at sikre sig varer, inden de stiger i pris.

 

Markedssituationen fremadrettet

Men hvordan ser det ud med markedssituationen fremadrettet?

Den helt exceptionelt stærke efterspørgsel fra Kina vil få en ende, efterhånden som produktionen i Kina igen kommer op. Formentlig topper de kinesiske svinepriser og efterspørgslen fra Kina her i sommermånederne. Men de fleste markedsdeltagere forventer en fortsat stærk kinesisk import af svinekød resten af 2016. Og selv om der er udsigt til stigning i den kinesiske produktion i 2017, tyder alt på, at Kina også på langt sigt vil være en ganske betydelig importør af svinekød.

Sæsoneffekten på det europæiske marked får desværre også en ende inden længe. Når vi kommer hen i august, vil udbuddet af svinekød normalt igen sæsonmæssigt stige på EU-markedet, og grill-efterspørgslen dæmpes.

Til gengæld må det forventes, at tendensen til et fald i slagtningerne i forhold til året før vil blive forstærket den kommende tid. Efter en rekordlang periode med dårlig økonomi i svineproduktionen er der ikke udsigt til nogen stigning i EU-produktionen af svinekød før måske i 2018.

Spansk succes koster på svineprisen

Selv om der som sagt er tegn på, at de samlede slagtninger af svin i EU begynder at vige i forhold til samme tid året før, gælder dette ikke Spanien, hvor der fortsat er stigende produktion.

Men den spanske succes i de senere år med at hæve produktionen af svinekød markant ser dog også ud til at have en negativ effekt på afregningen til de spanske svineproducenter.

Diagrammet illustrerer, hvordan spanske svineproducenter er gået fra i 2013 at få en afregningspris højere end deres kolleger i Danmark og Tyskland til i dag at afregnes dårligere.

Diagrammet viser de korrigerede gennemsnitlige afregningspriser for alle slagtesvin i de tre lande for de første 21 uger af året.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle