Stille lobbyisme for frø har betalt sig

Lavere pris for certificering af frø og lempelig afgiftsændring på sprøjtemidler er blandt eksemplerne, fremhæver Thor Gunnar Kofoed på Frøsektionens årsmøde.

»I 18 år har vi bokset med myndighederne om vores udgifter til certificering og sortsafprøvning. Vi har gået til utallige møder og fremlagt masser af dokumentation, endelig fik vi resultat af vores anstrengelser i form af lavere udgifter fra 2013,« sagde formand for Frøsektionen Thor Gunnar Kofoed på sektionens årsmøde tirsdag eftermiddag i Herning.

Han pegede på de lavere certificeringsomkostninger som et eksempel på, at den stille lobbyisme og vilje til forhandling bærer frugt, om end han kunne have ønsket sig en endnu større nedsættelse end de cirka 1.000 kroner, som en gennemsnitsfrøavler opnår i besparelse i 2013.

»Men vi betaler gerne en lille merpris for certificering for at få lov til at beholde den høje faglige kompetence, som vi er kendt for i Danmark,« sagde Thor Gunnar Kofoed.

Han pegede på, at det udkast til en ny frølov, som er fremlag i EU, ligget tæt på den danske model, hvilket vil være til stor fordel for Danmark.

»Det første udkast var helt uspiseligt og ville have betydet en stærkt fordyrelse, men via lobbyvirksomhed gennem Landbrug & Fødevarer har vi fået drejet tingene den rigtige vej - endnu et eksempel på, at det betaler sig at følge spillereglerne.«

Spiselige afgifter

Ifølge formanden er det også lykkedes for frøbrancen at forhandle sig til en spiselig løsning, hvad angår de nye afgifter på sprøjtemidler.

»For mange af de store frøarter opnår vi en billigere behandling, men for nogle få afgrøder såsom hvidkløver, purløg og skorzonerrod bliver det dyrere. Det er dog afgrøder, som typisk give et højt DB, så det lever vi med,« sagde formanden.

Han havde gerne set, at Reglone var blevet fritaget for afgift, fordi der ikke er alternativer til det dyre middel. Men det ønske blev ikke opfyldt. Til gengæld opleves den nye ordning for mindre anvendelse af pesticider som meget positiv for frøbranchen, der bruger ordningen meget.

Fremtiden for de danske frøavlere rummes bl.a. i resultaterne af det fælles forskningsprojekt »3030 i 2020«, vurderer formanden. Projektet går ud på at avle 30 procent mere frø med 30 procent lavere input i 2020.

»Det handler om at være konkurrencedygtige. I USA bruger de 3,5 liter Moddus pr. hektar, mens vi bruger 0,8 liter - men vi tjener på det,« sagde Thor Gunnar Kofoed.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle