Them Andelsmejeri fejrer 125 års jubilæum

Mejeriet er Danmarks fjerdestørste og leverer Danbo-oste til hele Danmark.

I dag fejrer Them Andelsmejeri sit 125 års jubilæum.

Det markeres med en reception, hvor jubilæumstalen holdes af Søren Gade, direktør i Landbrug & Fødevarer. I går var der åbent hus med rundvisning og smagsprøver for de lokale.

Siden 47 andelshavere i 1888 grundlagde Them Andelsmejeri, er mejeriet vokset fra at være et lille lokalt mejeri med både mælk, smør og ost til at være et moderne ostemejeri med speciale i Danbo ost, der er danskernes foretrukne ost.

Mens hovedparten af Danmarks engang 1.700 andelsmejerier er forsvundet, er Them stille og roligt vokset til at være Danmarks fjerde største målt på indvejning, kun overgået af Arla Foods, Mammen og Thise.

Mejeriet indvejer i dag over 57 mio. kg mælk årligt, som forarbejdes til gule oste af de 58 medarbejdere.

Det gælder blandt andet ostene Fætter Kras, Gammel Svend og Slanke Mari’ samt en række nye oste, som er kommet til i de senere år: Krystal, Humle og Bøllingsø.

»Vi laver primært gule oste til hjemmemarkedet og kun en mindre del til eksport. Vi vil gerne øge eksporten, men det forudsætter, at vi har nogle andre oste end Danbo, der er meget dansk, for eksempel hollandske oste. Vi har Krystal, der er lidt mere fast som Primadonna eller parmesan, og som kan bruges både på brød og til madlavning. Den håber vi at sælge til Tyskland og Sverige og andre markeder,« siger direktør Alette Algreen-Ussing.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle