Vækstfonden: Vi står på købers side

De nye etableringslån er egenkapital på linje med købers opsparing.

»Vi stiller egenkapital til rådighed på linje med landmanden, der kommer med sine egne penge, og derfor er vi i samme båd,« siger direktør Palle Christiansen, Vækstfonden.

»Vi er meget optaget af, at der bliver nok til landmanden, og at køberens potentiale ikke går i sælgers lomme. Køberen kan måske præstere en højere produktivitet end sælger eller øge produktionen og dermed betale en tilsvarende højere pris, men der holder vi fast i, at det skal komme køber til gode, og ikke sælger.

Min opgave er at udfordre landmandens forretningsplan og forudsætningerne for den. Vi er nødt til at sikre os,« siger Palle Christiansen.

Han tilføjer, at Vækstfonden er meget ydmyg over for opgaven, der går ud på at få enderne til at nå sammen.

Erfaring og rutine

»Vi hører stadig, at det er svært at skaffe penge, men til det vil jeg sige, at vi har plads i kalenderen, hvis folk henvender sig,« siger han.

Vækstfonden har efterhånden set budgetter og regnskaber for 400-500 ejendomme, så den har efterhånden en vis rutine. Fonden lægger vægt på, at der skal være en fornuftig forretningsplan, og landmanden må gerne have ledelseserfaring. Fonden vurderer også på, om landmanden er foran eller bagud konkurrencemæssigt, for eksempel ud fra nøgletal, og bedriftens miljømæssige potentiale vurderes.

»Landmanden må også gerne have sparet op, så han ved, hvad penge er. Det er ikke så dybsindigt,« siger Palle Christiansen.

Lønsomhed

»Vi gik fra en situation, hvor alt kunne lade sig gøre, til at fokusere på lønsomhed, lønsomhed og lønsomhed. Samtidig blev det mere individuelt, men nu har vi fået accept hele vejen rundt. Vi ved, hvad vi taler om, og markedet ved, hvad vi tænker, men det tog et-to år at komme ind på hinanden,« siger Palle Christiansen.

Vækstfonden går ikke ind i sager med insolvens eller rekonstruktioner men stiller krav om, at der skal være et afkast til landmanden af en vis størrelse. Fonden har også et princip om, at afskrivningerne skal svare til reinvesteringerne.

Vækstfonden har en forventning om, at de nye etableringslån vil lette generationsskiftet.

»Etableringslånet er hverken dyrere eller billigere end anden finansiering, men i og med at det tæller som egenkapital, giver det en sikkerhed og stødpude og dermed en frihed og et incitament.

Alternativet kan være et sælgerpantebrev, der er billigere i rente, men så bliver prisen på ejendommen ofte tilsvarende højere.

Indtil nu har det i mange tilfælde været sværere for sælgerne at få alle deres penge ud end tidligere, men det kan bedre lade sig gøre nu med de nye etableringslån.«

Kort sagsbehandlingstid

Vækstfonden har ambitioner om en meget kort sagsbehandlingstid.

»I forbindelse med etablering skal det som regel gå meget hurtigt, og når vi får en sag ind, besøger vi landmanden ugen efter. Nogle gange er vi nede på en sagsbehandlingstid på fire dage.

I andre sager kommer vi ret hurtigt med en indikation af, om vi vil være med, og vi vil gerne give lånetilbud.

Vi har givet mange lån, men vi har givet tilsagn på endnu flere.

Nogle gange får vi direkte henvendelser fra landmænd, og i andre tilfælde er det en fælles henvendelse, sammen med banken, og så tager vi et møde med landmanden og banken.

I dag er det sådan, at folk først vil have finansieringen på plads, før de går i gang med detailprojektering, og derfor kan det tage lang tid, før lånene bliver udbetalt.«

Vækstfonden har en plan om at informere mere om Vækstfonden, for eksempel på landbrugsskoler og landbocentre, og at gå mere bredt ud.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle