Vi har ikke råd til at miste Boxer

Hver enkelt landmand skal gøre alt for at forebygge afdrift og fordampning fra Boxer og andre prosulfocarb-midler. Risikoen skal tages alvorligt, opfordrer Torben Hansen.

»Det vil koste landbruget i hundredvis af millioner kroner, hvis Boxer og andre prosulfocarb-midler forbydes. Ukrudtsmidlet er nødvendigt for danske planteavlere, ikke mindst som resistensbryder. Så det er meget vigtigt, at vi ikke mister Boxer. Det har vi simpelthen ikke råd til.«

Det siger Torben Hansen, formand for Dansk Planteproduktion i Landbrug & Fødevarer og selv planteavler ved Herfølge på Østsjælland.

Han ser med meget stor alvor på sagerne med fund af prosulfocarb-rester på økologiske æbler i efteråret. Og opfordrer hver enkelt landmand til at gøre alt, hvad man kan for at forebygge vindafdrift og fordampning af Boxer m.fl.

»Vi skal gøre det for frugtavlernes skyld, som risikerer at få kasseret deres frugt, uanset om de er økologiske eller konventionelle. Men vi skal også gøre det for vores egen skyld. Ellers kan vi risikere kraftige restriktioner i brugen eller sågar delvist forbud,« lyder det fra Torben Hansen.

Gør alt hvad du kan

Det drejer sig om at få skiftet til de rigtige dyser, så små dråber undgås. Sprøjteteknikken skal være i orden. Og så skal man tænke rigtig meget over vejret omkring sprøjtetidspunktet, siger han.

»Man må ikke sprøjte, når det er for varmt, blæsende eller for lav luftfugtighed. Og så skal man være rigtig opmærksom tæt ved frugtplantager.«

Torben Hansen pointerer, at selvom det er surt at sprøjte aften, nat eller weekend, så er det nødvendigt for at få optimale sprøjtetidspunkter. Ellers er risikoen for stor.

»Det er da træls at skulle ud midt nat, når det er mørkt og koldt. Men vi er altså lige nu tæt på en potentiel fare for helt at miste prosulfocarb-midlerne. Og det vil være katastrofalt. Så vi er som enkeltlandmand nødt til at gøre hvad vi kan for at forebygge.«

EU-forordning strammet op

Han lægger ikke skjul på, at det især er den nye EU-forordning, der har sat landbruget i et voldsomt dilemma lige nu.

»EU-forordningen er blevet strammet op i juli, så restkoncentrationen i konventionelle æbler nu kun må være på detektionsgrænsen 0,01 mg/kg, hvor den før måtte være på 0,05. Og derfor er de små restkoncentrationer, der er fundet de senere år på omkring 0,02, nu blevet et stort problem.«

I økologiske æbler må der slet ikke kunne måles en restkoncentration.

»Den største risiko for tab mener jeg er fra afdrift efter sprøjtning tæt på frugtplantager. Men der kan også ske fordampning af prosulfocarb til atmosfæren, hvor det kan transporters over stor afstand. Derfor risikerer vi, at rester der afsættes på æbler i Danmark, kan være transporteret fra fx. Tyskland. Det er selvfølgelig frustrerende, men vi er også nødt til selv at gøre en indsats,« siger Torben Hansen.

Sat handlingsplan i gang

Direktør i Videncentret, Planteproduktion, Ivar Ravn siger:

»Dette er en ganske alvorlig problemstilling for alle parter. Både for frugtplantagerne og for landbruget, da prosulfocarb er af afgørende betydning for dyrkningssikkerheden i vintersæd. Derfor har vi lavet en handlingsplan sammen med Syngenta, som er hovedleverandøren af prosulfocarb, for at forhindre gentagelser og få informationen bredt ud til alle.”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle