Cheføkonom: Staten har råd til at erstatte minkavlernes tab

Dansk økonomi er så bomstærk, at minkavlerne bør få en fair og rimelig kompensation, mener cheføkonom i L&F Frank Øland

Det eneste positive, man kan sige om den økonomiske situation for minkavlerne lige nu er ifølge cheføkonom Frank Øland fra L&F, at den danske økonomi har råderum til fuldt ud at erstatte minkavlerne deres tab:

"Vi er ramt af en dyb krise samtidig med, at de offentlige finanser er sunde og der er styr på handelsbalancen. Regeringens beslutning, der er tvunget ned over hovederne på minkavlerne, kommer på et tidspunkt, hvor der er penge til at afvikle farmene på en fair måde og med en rimelig kompensation".

Kæmpe potentiale går tabt

Selv om beslutningen om at slå alle mink i Danmark ihjel er en ulykke for avlerne og hele branchen, så er det ikke ordet katastrofe, Frank Øland vil bruge om konsekvenserne for den danske økonomi. Men situationen er skam alvorlig alligevel:

"I 2019, der vel at mærke ikke var noget godt år for minkbranche, eksporterede vi pelse for fem mia. kr. De fem mia. kr. vil mangle i Danmarks budget. Hvis man går tilbage til et godt år som 2015, hvor skindpriserne var høje, lå eksporten på 11 mia. kr. Det viser noget om, hvor stort et potentiale for indtjening, der er i branchen. Det mister vi nu", siger Frank Øland.

Tre procent af landbrugseksporten

Den danske minkeksport, der altså i 2019 var præget af lave priser, udgør knap tre procent af den samlede eksport fra fødevareklyngen. Som i øvrigt satte rekord i 2019, hvor der blev sendt fødevarer, maskiner og teknologi ud i verden for 170 mia. kr. Sammenlignet med hele den danske vareeksport, der i 2019 lå på 733 mia. kr., udgør værdien af pelsene godt en halv procent. 

"Men problemet er i høj grad, at nedlukningen rammer hårdt lokalt i Nord- og Vestjylland, hvor det kan komme til at betyde rigtig meget for økonomien i kommunerne, der vil komme til at mangle skatteindtægter", siger Frank Øland.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle