Chok: Nyt udbrud af svinepest på dansk farm i Rumænien

Aflivning af 26.000 grise er startet, og 20.000 svin på en anden farm er sat i karantæne.

Endnu en stor danskejet farm i Rumænien er ramt af afrikansk svinepest. Blodprøver i en sobesætning hos DCH International A/S, har vist, at dyrene er ramt af sygdommen.

”Desværre er afrikansk svinepest bekræftet i en af vores sobesætninger i Rumænien. Vi er allerede begyndt at aflive besætningen på 5.400 søer og godt 20.000 pattegrise op til syv kg,” fortæller Lars V. Drescher, administrerende direktør i DCH International.

Det er tredje gang, at DCH International rammes af afrikansk svinepest. Det er første gang det sker i egne stalde. Tidligere har det været i mindre lejede staldanlæg. 

Omkostningerne ved udbruddet vil Lars V. Drescher ikke udtale sig om.

”Vi har ikke prøvet det før, så det nytter ikke noget at begynde at spå om omkostningerne på nuværende tidspunkt, ud over at der bliver tale om markante udgifter. Myndighederne kompenserer for besætningens værdi, og vores forsikring dækker en del af driftstabet, men der bliver ikke hele driftstabet med de høje svinepriser, vi har lige nu”, siger han.

Selvom alle hos DCH International har kendt til risikoen, siden de første udbrud af afrikansk svinepest ramte Rumænien i juni 2018, kommer meddelelsen som et chok.

 ”Vi har haft nogle af verdens førende eksperter i sikring mod afrikansk svinepest fra både Danmark, Spanien og USA til at gennemgå vores samlede biosikkerhed. De har vurderet, at biosikkerheden ligger i den absolutte top af, hvad der er findes globalt. Derfor er det et chok, når vi for første gang står over for sygdommen på en af vores egne farme”, siger Lars V. Drescher.

Sygdommen er fundet på farmen Olsuin i Braila, hvor der er søer og produktion af 7 kgs grise. Mistanken opstod 1. januar, da der blev fundet fem døde søer i drægtighedsstalden.

”Vi tænkte, at der er to muligheder: Enten er de syge af toxiner, eller også er det afrikansk svinepest. Desværre var det svinepest, som myndighederne bekræftede 2. januar ud fra blodprøver. Den 6. januar fik vi officielt meddelelsen om at besætningen er ramt, og vi startede på at aflive dyrene i går”. forklarer Lars v. Drescher.

Pattegrisene fra so-sitet køres normalt til slagtesvinestalde, der ligger 280 km fra so-sitet. De stalde er nu sat i karantæne.

”Teoretisk set kan smitten være flyttet med pattegrise over til slagtesvine-sitet. Det frygter vi naturligvis. De første blodprøver fra slagtesvine-sitet viser heldigvis, at dyrene ikke er smittet, men på grund af svinenes unge alder, kræves der yderligere test i de kommende 4-5 uger, og vi afventer derfor den endelige status for slagtesvinebesætningen”, siger Lars V. Drescher.

Kilden til smitten med afrikansk svinepest kendes ikke.

DCH International har haft svineproduktion i Rumænien i 14 år. Selskabet har 17.500 søer og en produktion på 542.500 slagtesvin om året.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle