Corona: Britisk landmand fik 1.800 ansøgninger til plukkejob

Briterne mister deres job på stribe, og mange prøver at tage sæsonarbejde på landbrug. Det løser måske problemet med mangel på østeuropæere.

Arbejdskraft til især sæsonarbejde er flere steder en udfordring under coronakrisen, hvor mange lande har lukket grænserne.

I Storbritannien benytter landbruget 80.000 sæsonarbejdere hvert år, og mange østeuropæere bliver væk i år. Coronalukningen falder lige, når man skal til at plukke bær, stikke asparges og høste friske grønsager og blomster på landbrugene, og det er en udfordring, påpeger Jane Craigie, freelance journalist.

Samtidig har coronakrisen sendt mange briter ud i arbejdsløshed. Landmændene opfordrer derfor nu lokale briter til at tage sæsonarbejdet.

»Der har været stor interesse for det. Jeg har talt med adskillige landmænd, der dyrker bær, og de har fået rigtig mange ansøgninger. En landmand, der har brug for 400 folk har fået 1.800 ansøgninger, og det er helt uhørt«, siger hun.

Briterne har dog ikke helt så stor erfaring med arbejdet som østarbejderne.

Venter på mælkepenge

Ellers oplever briterne mange af de samme ulemper ved covid-19 som andre lande. Priserne på kød falder, og det samme gør mælk.

Briterne har et meget stort forbrugt af frisk mælk i caféer og fastfood restauranter og lignende, som nu er lukket, og det sætter mejerierne under pres og dermed også mælkeproducenterne.

”Nogle mejerier prøver at udsætte betaling for mælken til landmanden og de sætter begrænsninger, så landmænd dumper mælk”, siger Jane Craigie.

Prisdrop på kød

Kødsektoren lider bl.a. under, at de lukkede McDonalds-restauranter er den største aftager af oksekød. En del landmænd skal ud og finde nye aftagere.

Supermarkederne sælger primært hakkekød og billigere stykker, men kan ikke afsætte steaks, mørbrad og dyrere stykker, og det fører til prisfald over for landmanden.

”Mange landmænd, jeg har talt med, tror også, at butikkerne profiterer på situationen og holder priserne lave. Hvis priserne ikke stiger igen, og nedlukningen varer længe vil der være mange landmænd, der ikke kan klare den. De frygter et længerevarende nedadgående pres på afregningspriserne oven på corona”, siger hun.

Forbrugerne køber råvarer

Omvendt glæder landmændene sig over, at forbrugerne har øget hjemmeforbruget, mens landet er lukket ned, og at de køber råvarer i højere grad end forarbejdede varer.

”Landmændene håber, at den tendens vil fortsætte ever covid-19”, siger Jane Craigie.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle