Danish Pig Genetics-forhandler vender minus til plus

Breeders of Denmark er lykkedes med at vende indtjeningen i et ellers uforudsigeligt år.

Det lykkedes i 19/20 for Breeders of Denmark at vende 180 grader rundt og skabe ny indtjening i forretningen.

Hvor selskabet sidste år måtte indkassere et digert underskud på 8,2 mio. kr., er der nu anderledes positive vinde i selskabet. Ifølge det netop fremlagte regnskab for det Vojens-baserede eksportselskab, driblede der nemlig 4,9 mio. kr. ned på nederste linje. En markant fremgang og det andetbedste resultat i de seneste fem år for selskabet.

Breeders of Denmarks forretning består bl.a. i forhandling af sæd og grise fra partnere i Danmark og udlandet herunder avlsgrise fra Danish Pig Genetics, der er en gruppe svineavlere, der brød med DanBred og stiftede deres eget avlsselskab i 2018.

"I regnskabsperioden var salget i EU det første halvår som forventet, men i andet halvår blev Tyskland
ramt af afrikansk svinepest med lave noteringer til følge. Salget i Asien og Kina blev også påvirket af
Covid-19 ved store forskydninger af leverancer",lyder det i regnskabet, hvor direktør Jan Lembke Jensen bagefter konstaterer:

"Breeders har formået at holde omsætningen på et godt højt niveau" og "der er derfor fortsat grundlag for at se positivt på det forventede salg af Danish Genetics avlsdyr".

Den præcise omsætning oplyses ikke af selskabet. Derimod figurerer bruttofortjenesten i regnskabet, og den steg fra 27,7 mio. kr. i 18/19 til nu 49,1 mio. kr. i regnskabsåret, der sluttede ved udgangen af september.

I alt eksporterer Breeders til 27 lande.

Fremlægger to regnskaber samme dag

Lidt usædvanligt sender selskabet faktisk hele to årsregnskaber til myndighederne på én og samme dag - begge med overskud på godt 4 mio. kr.

Imidlertid er årsagen, at Breeders er ved at omlægge sin regnskabsperiode, og selskabet har derfor taget et "kort år" på kun tre måneder fra 1. oktober til 31. december efter det "normale" 19/20-regnskab.

For det korte år endte overskuddet på 4,2 mio. kr. efter en bruttofortjeneste på 18,2 mio. kr.

Dette noterer direktør Jan Lembke-Jensen som værende "meget tilfredsstillende", efter en omsætning på et "meget højt niveau". Salget i Asien og Kina har været "yderst tilfredsstillende".

Langvarigt retsopgør stadig uden afklaring

Siden opbruddet i det hidtidige DanAvl-system har Danish Pig Genetics, Breeders of Denmark, avlere og opformeringsbesætninger ligget i en retlig strid mod Landbrug & Fødevarer med flere udløbere.

Sidste år vandt L&F en runde i sagsrækken, da en voldgift afgjorde, at 700 orner skulle have været slagtet og en mængde tappet sæd have været destruet, da omsætningsaftalen med DanAvl udløb den 31. december 2017. DTL og Breeders of Denmark fortsatte dog alligevel med driften, og voldgiftretten vurderede, at det skulle koste dem sammenlagt 8,2 mio. kr. i kompensation til L&F.

Tidligere er en anden sag gået den modsatte vej, hvor Breeders blev tilkendt 5 mio. kr. for at blive holdt helt ude af markedet så langt tilbage som i 2001 til 2006.

Den betalte kompensation figurerer ikke selvstændigt i virksomhedens regnskab, men Breeders of Denmark konstaterer derimod følgende om retssagerne:

"Der foreligger ikke for nuværende tilstrækkelig substantiel viden om sagen eller mulige løsninger", lyder det i regnskabet - præcis som det også blev skrevet i sidste års regnskab.

Breeders of Denmark tæller ifølge regnskabet 65 ansatte.

Ejere af selskaet er Jan Lembke-Jensen, Vinderslev-koncernen, Bidana Agro og Joachim-Temme Struck.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle