Dansk landbrugsskole fik fint besøg

Dalum Landbrugsskole har et uddannelsesforløb for sydafrikanske landmænd. Onsdag kom den sydafrikanske landbrugsminister på besøg for at høre mere om forløbet og se et af praktikstederne.

Den sydafrikanske landbrugsminister, Senzeni Zokwana, er i denne uge på besøg i Danmark. Første stop på turen var Gamborg Opformering ved Middelfart, hvor ministeren og hele delegationen var inde i stalden for at hilse på grisene. Gårdbesøget blev efterfulgt af en tur til Dalum Landbrugsskole. 

Den fynske landbrugsskole har et uddannelsesprogram på 10 måneder for unge sydafrikanske landmænd, og Gamborg Opformering har nogle af de sydafrikanske studerende i praktik.

De studerende lærer, hvordan man driver landbrug i Danmark, og de kan vælge imellem at specialisere sig i svin eller malkekvæg. 

"Selv om de tilbringer lang tid heroppe og får en masse undervisning, taler vi ikke om, at de går hjem og kan producere 30 grise pr. årsso. Men vi får indarbejdet nogle procedurer, hvor der også er fokus på dyrevelfærd, miljø og bæredygtighed. Altså elementer, som er fuldstændig naturlige for danske landmænd, men det er måske ikke noget, man har tænkt så meget over dernede," fortæller Eric Wanscher, uddannelseschef, Dalum Landbrugsskole. 

Projektet startede ved, at den sydafrikanske ambassadør i Danmark kontaktede landbrugsskolen og spurgte om, de kunne være interesserede i et samarbejde. En delegation fra Sydafrika kom på besøg, og de fandt i fællesskab ud af, hvordan uddannelsesforløbet skulle skrues sammen.

"Herefter tog vi til Sydafrika for at se, hvordan forholdene var dernede. Vi er nødt til at have underviserne ned og se på forholdene i det land, som vi laver uddannelser for," fortæller Eric Wanscher. 

EU sælger 24.000 ton mælkepulverKvæg 23. april · 11:29

Lyse Fremtidsudsigter

Indtil videre har Dalum Landbrugsskole haft tre hold af sydafrikanske studerende. Når de unge landmænd vender hjem igen til Sydafrika, er der masser af muligheder. 

"De fleste fortsætter med at arbejde i landbruget. Mange af dem bliver driftsledere, nogle starter deres egen farm helt fra nul, og så er der nogle, der bliver brugt som rådgivere," oplyser Eric Wanscher.

Den sydafrikanske landbrugsminister er da også glad for samarbejdet.

"Det er et meget vigigt program, og vi vil forsøge at sprede det til andre områder i Sydafrika. Vi er meget glade for programmet," fortæller Senzeni Zokwana.

I begyndelsen af september starter det fjerde hold af sydafrikanere på Dalum Landbrugsskole. Holdet består i denne omgang af 19 elever.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu