Dansk milliard-eksport til USA står til øget told

Svinekød og småkager er blandt de danske eksportvarer, som USA vil straffe med forhøjet told i januar.

Dansk eksport af blandt andet svinekød og småkager til USA står i januar til at blive ramt af yderligere straftold fra amerikansk side.

Samlet vil den danske eksport for 1,4 milliarder kroner blive ramt af en ekstra told på 25 procent, vurderer Dansk Industri.

Det lægger sig oveni den øgede told på 25 procent, som eksport for 400 millioner kroner har været ramt af siden midten af oktober.

Ud af de 1,4 milliarder kroner står den danske eksport af svinekød ud til at blive hårdest ramt med ekstra told på en eksport til en samlet værdi af 861 millioner kroner.

Dernæst følger småkager med en told på eksport for 293 millioner kroner.

Derudover bliver også mejerivarer hårdt ramt. I runden i efteråret blev en række mejerier også ramt. Blandt andre Bornholms Andelsmejeri, der har været nødt til at hæve priserne og droppe at eksportere visse produkter, og Thise Mejeri fortalt om.

Den øgede straftold vækker naturligvis ikke begejstring hos Landbrug & Fødevarer, der kan oplyse, at Danmark årligt eksporterer fødevarer for cirka tre milliarder kroner til USA.

"Det er bittert, at den her særstraf skal ødelægge det store potentiale, som der ligger for danske virksomheder. For de produkter og virksomheder, der bliver ramt, kan det skade markedsmulighederne fremover", siger områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Jan Laustsen.

DI arbejder på at få danske varer fritaget

Straftolden bliver pålagt, efter at Verdenshandelsorganisationen, WTO, har givet USA medhold i, at Tyskland, England, Frankrig og Spanien har givet ulovlig statsstøtte til flyproducenten Airbus' fabrikker. 

Det har USA været sure over, fordi det har givet konkurrencemæssige fordele over for den amerikanske konkurrent Boeing. Sagen rammer Danmark, fordi der er fælles handelspolitik i EU. 

Det vil sige, at selv om Danmark ikke direkte har noget med sagen at gøre, så bliver danske virksomheder også ramt.

For de danske virksomheder, som Dansk Industri repræsenterer en del af, kan det blive en dyrt, når deres varer pludselig bliver pålagt en straftold på 25 procent. 

"En 25 procents prisforhøjelse vil formentlig gøre, at forbrugerne på det konkurrencedygtige amerikanske marked vil begynde at kigge sig om efter andre varer fra andre lande", siger seniorchefkonsulent i Dansk Industri Peter Bay Kirkegaard.

Dansk Industri arbejder på at få amerikanerne til at fjerne danske varer fra listen over produkter, der skal pålægges straftold. 

Peter Bay Kirkegaard er dog ikke optimistisk, i forhold til at det lykkes.

"Det ser desværre meget svært ud, fordi det her er anden gang, at amerikanerne fremlægger en liste over varer, som de vil ramme med straftold. I første omgang gik en bred vifte af danske varer forbi".

"Men den her gang har amerikanerne skruet lidt op for smerten. Derfor er der nok udsigt til, at alle de her varer vil blive ramt i et eller andet omfang", siger han.

Dansk Industri har af USA's handelsministerium fået indtil 13. januar til at komme med indsigelser. 

/ritzau/

Opdateret kl. 12.15. Ritzau havde fejlagtigt skrevet, at der ville blive pålagt told på 861 mio. kr. på dansk svinekød. Dette er ikke tilfældet - der er tale om et varesalg af svinekød til et samlet værdi af 861 mio. kr, der kan risikere at blive pålagt straftold på 25 procent.

Faktaboks

Dansk Industri har regnet på, hvilke danske varer der ifølge amerikanernes udspil står til at blive ramt af øget straftold fra amerikansk side.

Siden midten af oktober har USA pålagt en straftold på 25 procent af primært fødevarer fra Danmark.

I januar kan amerikanerne udvide straftolden til også at omfatte andre varegrupper.

Her er et overblik over, hvilke danske varer der især står til at blive hårdt ramt:

  • Svinekød: 861 millioner kroner i samlet eksportværdi.
  • Småkager: 293 millioner kroner.
  • Fisk (laks, krabber og sild): 95 millioner kroner.
  • Mejerivarer: 46 millioner kroner.
  • Forskellige metalvarer: 28 millioner kroner.
  • Tøj og tekstiler: 9 millioner kroner.

Kilde: Dansk Industri.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle