DC-topchef kan ikke love penge i at være klimarigtig - men truslen er værre

Risikoen for at blive disruptet er helt reel, mener Danish Crown-chef. Han inviterer statsminister Mette Frederiksen (S) til samarbejde.

"Der er en reel risiko for, at vi er dem, der bliver efterladt. Dem, der bliver disruptet".

Så klart blev det sagt af topchef i Danish Crown Jais Valeur, da han talte ved Vestjysk Landboforenings møde om klimaneutral landbrugsproduktion torsdag aften i Ringkøbing.

Topchefen nævnte både Kodak, Nokia og andre nu tidligere store virksomheder, der er blevet disruptet, kørt over af innovation og teknologisk udvikling de seneste år.

Med andre ord mener topchefen ikke, at der skal ageres klimarigtigt fra landmandsside for at tjene ekstra. Det er tværtimod et forretningsvilkår, hvis man vil overleve, lød det til de fremmødte.

"Jeg kan ikke love, at der er penge i det her. Men hvis vi ikke begynder at lave en reel forandring, så er der en risiko for, at vi bliver efterladt. Og det er det værste, man kan blive", sagde Jais Valeur under sit indlæg.

Kan møde regeringens ambitioner

Jais Valeur tog fat i, at regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen netop få timer forinden havde meldt, at CO2-reduktioner står højt på agendaen for efteråret. Regeringens mål om 70 procent reduktioner gør dog ikke slagterichefen nervøs.

"Vi vil reducere i 2030 med 50 procent i 2030. Vi kan ikke producere klimaneutralt kød med den teknologi, der er i dag. Men på ti år har vi reduceret CO2-udledningen på danske grise med 26 procent. Det giver mig troen på, at det kan vi godt gøre en gang mere", sagde han.

"Regeringen taler om en 70 procent reduktion i 2030. Men deres periode er noget længere, end det vi regner på. Så I skal ikke blive så forskrækkede".

Han pegede samtidig på, at den netop overståede valgkamp ikke slog på landbruget - men tværtimod tog erhvervet ind som en del af løsningen.

"Vi tog noget af luften ud af det ved at være proaktive. Det skal vi gøre noget mere. Vi skal turde tale mere om det vi gør, for så får vi samfundet med os".

Vil gerne være med ved bordet

Jais Valeur kom med en klar målsætning om at spille med i det kommende arbejde med at lave danske klimamål.

"Jeg har et godt råd til Mette Frederiksen. Lad os lave sektorpaneler for de store erhverv; transport, landbrug og flere andre. Med deltagelse af både erhvervsliv og forskere. Over en forholdsvis kort periode skal vi så arbejde med anbefalinger på, hvad det vil koste at lave den grønne omstilling, og hvordan det skal ske", sagde han og fortsatte:

"Det kan jo være, at det er bedre at gå 100 procent CO2-neutral i shipping eller transport frem for landbrug. Ellers risikerer vi at lave en megadyr omstilling med meget lille resultat".

Udfordret oksekød

Jais Valeur hæftede sig ved, at Danish Crown nu handler: Allerede i år får alle andelshavere med mere end 4.000 grise certifikat på deres klimaindsats.

Målet er både at synliggøre indsatsen for den enkelte landmand. Men også lige så meget at skabe et salgsparameter for Danish Crown.

"Gris er et godt valg. I flere oversigter ligger det faktisk bedre end kylling. Det skal vi køre mere på. Gris er lige så god som kylling - det smager bare bedre", sagde han med et smil og indrømmede så:

"Oksekød er vi mere udfordret. For oksekød er relativt klimabelastende. Vi skal arbejde på, at hvis du skal købe oksekød, så skal du købe dansk. Klimabelastningen er betydelig mindre, end hvis du køber fra Brasilien eller Uruguay. Det skal vi arbejde mere på. Og så skal vi også have bragt belastningen ned".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle