"Det kan blive os næste gang, derfor demonstrerer vi"

Landmænd fra Vordingborg-området tog deres biler og kørte ind til København i sympati med minkalverne.

De var kommet fra næste alle egne af landet, traktorer med landmænd- og kvinder i alle aldre. De kom i hold kørende ind på pladsen på Langelinje, hvor især holdet fra Nordjylland fik ekstra vink og bifald fra publikum.

"Tænk, hvor en lang tur, de har været på", lød det overraskende fra flere tilskuere langs kajen.

Der var flag på flere traktorer, ligesom der var skilte, der ønskede statsministeren lagt væk (men ikke med grove skælsord, til manges lettelse). Men der var bannere som: "Grundlovsbrud? Så det ud, minkene led, Mette må ned."

Eller: "Tempobonus til regeringen ved afgang inde 1.12. 20"

Også i biler

Tre landmænd havde været på en mindre tur fra Sydsjælland, men budskabet var, som hos alle, man hørte: "Det kan blive os næste gang. Vi skal altså værne om Grundloven, og vi er mange, som siger: Nok er nok", fortæller Jørgen Egholm Jørgensen fra gruppen.

De er ikke selv minkavlere, men det er ikke afgørende i denne forbindelse: Regeringen har overtrådt Grundloven, og nu skal man vise, at der er opbakning fra erhvervet til dem, det lige nu går ud over, som de tre sydsjællændere understreger.

Højt humør

Povl Fritzner, formand for Østlige Øers Landboforeninger, havde fundet de bedste rød-hvide farver frem fra gemmerne. Og humøret var som før en fodboldslandskamp, hvor man stadig tror på dansk sejr. Han var i selskab med Torben Poulsen, formand for Centrovice, som også var en af talerne. 

Torben Poulsen hæftede sig blandt andet ved, at der var en hel del unge med i demonstrationen. Både som traktorførere og som tilskuere.

"Det er et godt signal, det er også de unge, som kommer til at trække erhvervet frem og ikke kun nogle gamle som Fritzer og mig", som Torben Poulsen sagde med glimt i øjet til den østlige formand.

Fisk i høj sø

Fiskerkutterne havde formiddagen igennem sejlet ind til kajen med tudende horn og vink til landmænd, som de deler minister med. Men også deler frustrationer over bureaukrati.

"Vi bliver pålagt regler, papirstakke, som vi skal kunne rette os ind efter med få ugers varsel", sagde en næsten opgivende fisker fra Hirtshals, mens han stod på kajen med vinden susende og ruskende i både børn og voksne.

"Ajjr, det her vejr er da ikke noget særligt", og man kunne føle sig lidt for pivet. Både vejret og regeringens måde at omgåes regler på er vist ikke for tøsedrenge, kunne man læse ud af hans blik.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle