DLG: Kinesisk straftold kan sende store mængder sojabønner ud i verden

Kinas seneste toldsats på en lang række landbrugsvarer, herunder også sojabønner, kan være med til at fylde verdens hul efter Argentinas fejlslagne sojahøst.

”Vi følger det dag for dag og minut for minut”.

Sådan lyder meldingen fra Jesper Westmark Andersen, vicekoncerndirektør for råvarer i DLG, i forbindelse med, at der er udbrudt en regulær toldkonflikt mellem USA og Kina.

”Det har betydning for, hvad der sker på børserne verden over, så det er jo prissætningen af bl.a. sojaskrå på verdensplan, toldsatserne har en effekt på”, siger han med henvisning til, at USA anført af præsident Donald Trump i sidste måned indførte en 25 procents importtold på stål fra Kina.

Mandag svarede Kinas præsident Xi Jinping igen og meldte ud, at den kinesiske regering ville indføre høje straftolde på 128 amerikanske produkter, herunder også svinekød og sojabønner.

Afhjælper argentinsk høstkatastrofe

USA er storproducent af sojabønner, men med Kinas nylige toldsatser på amerikanske landbrugsvarer er det muligt, at den amerikanske kæmpeeksport af sojabønner må søge ud andre steder i verden, herunder også Europa.

”Import skatten på US sojabønner betyder et øget udbud af sojabønner fra Nordamerika. Imidlertid har vi høstkatastrofe i Argentina som har lavet et gedigent krater i den globale produktion af sojaskrå”, siger Jesper Westmark Andersen.

Argentina står nemlig for næsten halvdelen af verdens eksport af sojaskrå. Og lige nu er der udsigt til, at der mangler intet mindre end 18 millioner tons sojabønner, svarende til 14-15 millioner tons sojaskrå fra Argentina.

DLG: Ingen markante prisændringer på soja

Det betyder at verdens forbrugere skal source fra andre markeder, herunder Brasilien, USA og lokale oliemøller.

Problemet er, at oliemøllekapaciteten rundt om i verden kører med en meget høj udnyttelsesgrad, og dermed er der ikke meget ekstra kapacitet udenfor Argentina, der kan udnyttes.

Det betyder, at udbuddet af sojaskrå globalt vil være mindre og dermed er der med de nuværende udsigter ikke forventninger om store prisfald.

”Alt andet lige har vi en situation, hvor vi risikerer, at der kommer til at mangle sojaskrå sidst på året og i de første måneder af 2019. Derimod bliver marginerne på at crushe sojabønner gode for de europæiske sojamøller".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle