Dyrenes Beskyttelse vil gøre det nemmere at sælge lokalt og fra stalddøren

Der er for meget bureaukrati for mindre landmænd, som gerne vil sælge til lokale restauranter og til private, der svinger forbi gården. Det skal der gøres op med nu, lyder det fra foreningen.

Hvis det står til Dyrenes Beskyttelse, så skal det fremover være markant nemmere for mindre og mellemstore landmænd at sende en enkelt kylling eller en halv gris ud ad stalddøren.

Foreningen vil nemlig gøre sit for at komme unødigt bureaukrati til livs i forhold til at afsætte produkter lokalt og gennem stalddøren.

”Det skal være nemmere for flere at have stalddørssalg. Lige nu er der regler, som begrænser helt urimeligt meget, og det er ude af proportioner i forhold til, hvad man kan få ud af det,” lyder det fra Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrug i Dyrenes Beskyttelse.

Hun fremhæver især de mindre kyllingeproducenter, som har de overvejende største problemer med bureaukratiske regler omkring det at sælge lokalt.

Hvis en landmand har slagtefjerkræ må han kun have op til 500 slagtefjerkræ, hvis han må sælge til lokale restauranter, supermarkeder og til personer. Hvis en landmand har flere end det, så må der ikke sælges fra stalddøren.

”Eksempelvis er grænsen 10.000 stykker fjerkræ i Sverige, og vi vil meget gerne deropad”, siger Pernille Fraas Johnsen.

Dyrt for små producenter

Hun peger også på, at de mange regler er komplicerede og koster så meget, at det oftest ikke kan betale sig for en mindre producent at kaste sig ud i.

”Bureaukratiet er også meget dyrt for landmændene, og hvis man kun har under 500 stykker fjerkræ og samtidig skal betale 3.000 kroner for en kontrol, så er der jo ikke megen idé i det længere”, siger hun.

Foruden krav til størrelsen på bestanden og krav om kontrol, er der også skrappe regler i forbindelse med racerne. Eksempelvis er det ikke muligt at bruge særlige racehøns, da hønsene skal komme fra godkendte rugerier.

”Det er lavet til at passe i en standardproduktion. Men der er jo andre ønsker i de små produktioner, og dem skal der være plads til”, siger Pernille Fraas Johnsen.

Hun medgiver, at hun ikke har det fulde overblik over reglerne for øvrige produktionsgrene udover fjerkræ, men fastslår, at det skal være simpelt for alle at sælge lokalt.

”Det vil give landmændene et andet marked og en større tilknytning til kunderne. Vi kan jo se, at folk meget gerne vil have gårdbutikker, og det er klart, at det også vil kunne give noget goodwill til landmanden, at der nu bliver åbnet op og solgt ansigt til ansigt”, siger Pernille Fraas Johnsen.

”Det handler om at få udvidet palletten for produktionen, og det er der kun meget begrænsede muligheder for lige nu”.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle