Efter forgiftning af seks kvier: Haveejer ringede og meldte sig selv

Giftigt haveaffald smidt i en indhegning tog sidste uge livet af seks kvier fra Sybergkvæg på Fyn. Haveejerne har nu ringet og meldt sig selv.

Haveaffaldet, som onsdag tog livet af seks kvier på Fyn, har nu fået en ejermand.

Affaldet, der blandt andet indeholdt den giftige plante taks, var blevet smidt ind på en indhegning, hvor Sybergkvæg nær Kerteminde havde 11 kvier gående på græs.

Fredag eftermiddag blev kvægejer Lene Gommesen ringet op af et par meget ulykkelige haveejere:

"De havde været på ferie, hvorfor vi ikke havde hørt noget tidligere. Men de var selvfølgelig meget kede af at komme hjem og høre, hvad der var sket. De erkendte straks, at det var dem”, siger Lene Gommesen til landbrugsavisen.dk.

Kvier skranter stadig

Lene Gommesen og hendes mand havde i alt 11 kvier gående på et offentlig grønt område ved Munkebo Multipark. Seks af kvierne døde af forgiftningen med taks, mens de resterende fem blev bragt hjem nær gården Vestergård nord for Kerteminde, da man også frygtede for deres liv.

”De to af kvierne skrantede lidt, og den ene er stadig lidt svag. Den er blevet behandlet af dyrlægen over weekenden. De siger, den er i bedring, men vi er stadig ikke sikre på, at den klarer den”, siger Lene Gommesen.

Kvierne går fortsat til observation på en lukket fold, da deres immunforsvar er svækket. Taks-planten er ekstremt giftig og kan sætte leveren ud af spil.

Søger erstatning

Lene Gommesen fortæller, at det var en lettelse, at ejerne af haveaffaldet meldte sig selv. I telefonen fortalte de, at de havde virkelig dårlig samvittighed, og at de havde smidt haveaffaldet i god tro.

De troede kvierne kunne spise haveaffaldet og vidste ikke, at det var skadeligt for dem.

”Vi er ikke interesserede i at de skal hænges ud. Vi er blot interesserede i, at det ikke sker igen”, siger Lene Gommesen.

Og her hjælper Facebook. Parrets opslag om hændelsen er delt næsten 800 gange og nået meget bredt ud. Lene Gommesen håber, at deres tab trods alt måske gør, at andre for fremtiden ikke smider haveaffald ind til dyr.

”Det er ikke noget, der kun hidrører vores dyr – men også andres. Selvom det ikke er noget nyt at køer, heste og geder dør af taks, så sker det stadig. Vi håber så mange som muligt har fået informationen nu”, siger hun.

Tab på 100.000

Om der igen kommer kvier på folden i Multiparken ved Lene Gommesen ikke endnu. Landmandsparret skal have møde med parken senere i eftermiddag, ligesom de skal mødes med politiet.

”Det er politiet, der nu skal vurdere, om der skal rejses sigtelse. Uanset hvad søger vi erstatning gennem forsikringen, for det har været et kæmpe tab for os – også økonomisk”, siger Lene Gommesen, der anslår at parret får et økonomisk tab og udgifter til dyrlægen for over 100.000 kroner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle