Efter ny fødevarerekord - vi kan hente et par ekstra milliarder om året i Asien

Den danske fødevareklynge slog i 2017 rekord med en samlet på eksport på 166,4 mia. kr., og ifølge cheføkonom Frank Øland vil væksten til Asien i de kommende år blive på et par milliarder om året.

”Jeg tror, begrænsningen simpelthen ligger i, hvor meget vi kan producere. Og hvis vi kan få røde pølser til at hitte hos kineserne, så taler vi om, at the sky is the limit”.

Sådan lyder meldingen fra Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, i kølvandet på den nyligt offentliggjorte analyse, hvor fødevareklyngens eksport brød hidtidige rekorder med en samlet eksport på 166,4 mia. kr.

For når han skal sætte fingeren på verdenskortet og udpege det sted, hvor Danmark kan hente den største eksportvækst fremover, så lander han i Asien.

”Jeg ser ikke noget problem i, at vi kan få en årlig vækst i eksporten på et par milliarder kroner om året i Asien. Det er i runde tal omkring 5-10 procent om året. Vi har hul igennem til mange af markederne, og hvis vi taler de her vækstrater, så er det bare et spørgsmål om, hvorvidt vi har varer nok at sende afsted”, siger han.

”Det er selvfølgelig et spørgsmål om, hvorvidt vi kan producere nok, men det er også muligt, at vi kommer til at rykke lidt af eksporten fra andre markeder til Asien. Det ville eksempelvis ikke være utænkeligt, at en del af de varer, vi sender til Storbritannien, fremover rykker mod de asiatiske markeder”.

Middelklassen får flere penge mellem hænderne

Han peger på, at det især skyldes et mindre boom i de asiatiske middelklasser, herunder både de kinesiske og japanske. Samlet set danner de silhuetten af et af de mest interessante eksportmarkeder i fremtiden.

”Over en bred kam er der en stor voksende middelklasse, som får en stadig stigende købekraft. Vi har i Danmark et godt brand med høje fødevaresikkerhed, så der er ingen tvivl om, at der er et enormt potentiale østpå”, siger han.

Ifølge tallene i L&F’s nye rapport omkring eksporten, kommer 43 pct. af Danmarks eksport til Øst- og Sydøstasien fra fødevareklyngen. Ligeledes kommer mere end hver tredje eksportvare til Centralasien fra fødevareklyngen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle