Femte og sjette generation i høstsamarbejde: ”Jeg overtager, når høsten bliver lidt bedre” 

I Sporup mellem Aarhus og Silkeborg har slægtsgården Jakobsgård overstået høsten på meget kort tid.

På Jakobsgård i Sporup har John Jakobsen og hans far, Jørgen Jakobsen netop overstået høsten på 14 dage. 

”Så var maskinerne også vasket, blæst, smurt ind og sat i hjørnet til næste år”, ler John Jakobsen. 

Han ejer nabogården og har indgået samarbejde med sin far på slægtsgården. Sammen passer de 680 hektar plus 147 forpagtede i år, og på sigt er det planen, at John skal overtage Jakobsgård.

”Men jeg overtager først, når høsten bliver lidt bedre”, griner John Jakobsen.

Familien det vigtigste

Foruden far Jørgen har John Jakobsen også haft sin kone, Trine, og deres tre børn, Ronja, 0, Asger, 2, og Philip, 4, med ved høsten. Også bror Niels Jørgen Jakobsen har været med.

"Han læser agribusiness manager, så det bliver i familien", lyder det fra John Jakobsen, som tilføjer:

”Der er jo ved at være fyldt op i førerhuset på mejetærskeren med kone og tre børn. Jeg plejer at kalde det for sommerhuset”, siger John Jakobsen.

Og netop at have familien omkring sig, også når der er travlt med høsten, betyder alt for John Jakobsen. For når dagene er travle og timerne ligger i marken, er det dejligt, at syvende generation bare vil med ud og køre.

”Det er det første, ungerne spørger om om morgenen; ”hvornår skal vi ud og høste”. Det er super lækkert”, fortæller John Jakobsen. 

Slet høst

Selv om høsten aldrig har været hurtigere og nemmere for familien, og er forløbet uden brande, skader og større nedbrud, har udbyttet ikke været prangende. 

John Jakobsen beretter om halvt udbytte på halm, 6,5 ton per hektar hvede, fire ton vårbyg, omkring fem ton på havren og 4,4 ton på raps, der ellers ligger omkring fem ton normalt. 

Og det betyder blandt andet, at de har måttet købe 2500 tønder korn mere, end de plejer. Kornet skal sammen med deres eget korn gå til fodring af besætningen, hvor der årligt producerers 38.000 slagtesvin.

Til gengæld har alt kornet også her været tørt, bemærker John Jakobsen.

John Jakobsen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord

Skyd Høsten 2018 , Skyd høsten

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle