Formand før kvægkongres: Mælkeproducenter har leveret en kæmpe indsats

Danske mælkeproducenter blev væsentligt dygtigere sidste år. Det er et godt grundlag for en fremtid, hvor mælkepriserne vil svinge langt mere, end vi er vant til, understreger deres formand forud for delegeretmødet i næste uge.

Pyh - er der sikkert mange mælkeproducenter, der tænker i øjeblikket.

Endelig er afregningsprisen på mælk blevet anstændig, og endelig er der mulighed for at tjene penge.

Og de muligheder er der allerede mange mælkeproducenter, der har taget hul på, understreger Peder Philipp, formand for Landbrug & Fødevarer, sektor Kvæg.

»2016 har på mange måder været et rigtig træls år, fordi der ikke er tjent penge. Men der er også utroligt mange positive elementer sidste år, og samlet er det gået betydeligt bedre, end vi havde ventet,« understreger han.

»Ydelsen er steget, vi har haft en faldende produktionspris og så har der været en super høst af grovfoder. Det er alt sammen med til at skabe de bedste forudsætninger for et godt 2017, hvor mælkeprisen er højere,« konstaterer Peder Philipp.

»Mælkeproducenterne har leveret en kæmpe indsats,« siger han.

Fortsæt ad samme vej

Det er da også en lavere produktionspris, som er vejen frem efter at at mælkeprisen er steget, lyder rådet fra Peder Philipp og sektordirektør Gitte Grønbæk.

»Det er her, den enkelte landmand kan gøre en forskel mens han ikke har indflydelse på afsætningsprisen,« konstaterer Peder Philipp.

En ny strategi omkring yversundhed er en af de ting, som hjælper mælkeproducenten på vej, påpeger Gitte Grønbæk.

»Strategien gør det muligt for dyrlæge og landmand i fællesskab at nedsætte båpde antallet af behandlinger og forbruget af antibiotika samtidig med, at yversundheden forbedres. Tilsammen giver det bedre mælk og en højere ydelse med et mindre forbrug af antibiotika til en lavere produktionspris. Det er på alle måder en win-win situation,« påpeger hun.

Svingende mælkepris

Den forholdsvis gode mælkepris er ikke noget, der varer ved, konstaterer Gitte Grønbæk og Peder Philipp.

»Der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden kommer til at se mælkeprisen svinge. Det understreger betydningen af, at man har så lav produktionspris, som muligt,« siger Peder Philipp, der dog ikke vil komme med et konkret tal for, hvad det må koste at producere en liter mælk.

»Det er individuelt fra landmand til landmand,« understeger han.

Udnyt mulighederne

Vejen frem går især over at udnytte de eksisterende rammer bedre. Flytte kalvene ud af stalden og få flere køer, der laver mere mælk, fortsætter han.

Strategien skal også smitte af på det byggeri, der kommer, når det igen kan finansieres.

»Til den tid skal der bygges billigt men det skal gøres på en måde, så byggeriet er både effektivt at arbejde i og tager hensyn til en god dyrevelfærd,« understreger Peder Philipp.

Faktaboks

To store udfordringer

  • Kvægets klimapåvirkning og dyrevelfærd bliver vigtige emner i de kommende års debat.
  • Problemet er, at dyrevelfærd og klimapåvirkning i vid udstrækning trækker i hver sin retning. For kvæg, der går ude og græsser, påvirker klimaet mere end høj-effektive køer i en moderne stald.
  • Begge dele debatteres på Kvægkongressen den 27. og 28. februar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle