Gode grisepriser sikrer landbrugsfond millionoverskud

Fondens overskud skyldes priser på grise, god høst og høj effektivitet, fortæller formand i fonden.

Det er gået godt for Jarlfonden, som kommer ud af 2019 med et resultat på 5,6 millioner kroner. Til sammenligning lå årsresultatet i 2018 på 949.000 kroner.

Fonden skal faktisk helt tilbage til 2012, før resultatet sidst var oppe i den klasse. Dengang lå det på 7 millioner kroner.

"Det (succesen i 2019 red.) skyldes tre ting. Der har været gode priser på grisene, vi har haft en fornuftig høst, og så har vi haft en høj effektivitet og god styring på driften", siger Orla Grøn Pedersen, formand i Jarlfonden.

Jarlfonden består primært af Frihedslund Læregård, som både er landbrug og uddannelsessted for landmænd. De har markbrug og svineproduktion med 30.000 30 kilos smågrise og 9000 fravænnede 7 kilos grise. Og så opfeder de 5000 slagtesvin om året i lejede stalde.

De har syv-otte elever om året, de som en del af deres undervisningen hjælper til i landbrugsarbejdet.

Nye investeringer i fremtiden

De gode grisepriser, der er smittet af på fondens resultat i 2019, har desuden givet plads til investeringer på Frihedslund Læregård, hvor de blandt andet har bygget en ekstra smågrisestald.

"Udover den nye stald, har vi renoveret vores drægtighedsstald. Foderstationerne var ved at være nedslidte, så de skulle udskiftes, og så valgte vi samtidig at investere i nogle mere dyrevelfærdsvenlige stier", siger Orla Grøn Pedersen.

Manglende regn kan give dårligere høst

Et kig ind i 2020 vidner om en fin start på foråret med vårbyg og andre forårsafgrøder, men corona og manglende regn kan slå skår i et ellers fornuftigt budget.  

"Der skal snart komme regn, hvis det ikke skal gå ud over høstudbyttet. Vi er der, hvor det ikke ser for godt ud. Corona har også gjort, at de gode priser på grise ikke holder, men i forhold til tidligere år, er de stadig høje", siger Orla Grøn Pedersen.

På den anden side går det godt i svinestalden med fine produktionsresultater fra medarbejderne. Så selvom året formentlig ikke bliver nær så godt, som forventet, er formanden stolt.

Jarlfondens egenkapital er vokset til 80,5 millioner kroner i 2019, hvor den i 2018 lå på 74,8 millioner kroner.

Faktaboks

Jarlfonden

  • Fonden er stiftet i 1949 af godsejer Axel Jarl.
  • Fonden driver Frihedslund Læregård og Marienhøj på 671 hektar, hvoraf 346 hektar er forpagtet.
  • Derudover ejer de Strødam Naturreservat på 160 hektar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle