Gråkjær skal bygge topmoderne ornestation

Norske Norsvin har taget hul på byggeriet af en ny ornestation. Gråkjær har totalentreprisen.

Gråkjær og Norsvin har ved flere lejligheder fundet sammen om byggeprojekter.

For snart 10 år siden var det Gråkjær, der blev udvalgt til at stå for byggeriet af en ornestation for det norske avlsselskab, der slår sine folder ved Hamar nord for Oslo.

Tidligere på året fandt parterne sammen igen, og resultatet er blevet, at Gråkjær skal opføre en ornestation på 4.000 kvadratmeter til 300 orner i totalentreprise.

Ordren er Martin Rindom, direktør i Gråkjær, svært godt tilfreds med.

»Det bliver det største landbrugsbyggeri i Norge i år og samtidig et byggeri, som mange norske svineproducenter vil kigge på. Det norske marked har været stille i et par år, men det her er et prestigeprojekt, som vi markedsføringsmæssigt kan bruge til noget, fordi vi samtidig fører en masse know how ind i byggeriet,« siger Martin Rindom.

Baggrunden for byggeriet er ifølge administerende direktør i Norsvin, Olav Eik-Nes, at den nuværende ornestation ligger i et område, hvor der sker udbygning af boliger.

»Det vil på sigt øge risikoen for at sprede sygdommesmitte til vores orner og norsk svineproduktion. Vi har derfor valgt at bygge en ny ornestation, som er lokaliseret i et skovområde, der er mest muligt skærmet fra befolkningen og andre virksomheder,« forklarer Ola Eik-Nes.

Indbudt til licitation

Martin Rindmo fortæller, at Gråkjær blev indbudt til en licitation på ornestationen.

Der var flere bydende på projektet, men alligevel var prisen for høj, fortæller Martin Rindom:

»Projektet, som vi bød på, blev for dyrt for Norsvin, så derfor blev vi tilbudt at komme med et nyt design af ornestationen,« siger han og fortsætter:

»Ud fra vores erfaringer med staldbyggeri kom vi frem med løsninger, der samlet set gav besparelser på op til 30 procent.«

Gråkjærs aftryk på byggeriet er blevet noteret hos Norsvin.

»Jeg synes, Gråkjær er kommet med mange gode forslag til løsninger i den del af processen. Både praktisk og økonomisk gode løsninger,« fremhæver Olav Eik-Nes.

Justeringerne af ornestationen bød blandt andet på en ændret bygningsudformning med andet tag, et andet ventilationsprincip med fokus på gulvudsug og en kanal på loftet, så stalden er forberedt på at rense indluften for at forhindre kim, vira og bakterier.

»Norsvins oprindelige projektet var ikke optimalt indrettet med blandt andet to tappesteder. Vi har derfor arbejdet med at strømline arbejdsgangene og logistikken for medarbejderne i stalden. Det har bevirket, at vi har arbejdet med en central midterdel, og vi kan nøjes med et tappeområde, der samtidig er placeret godt i forhold til service- og laboratorie-bygningen,« forklarer Martin Rindom.

Klar til maj 2017

Klargøring af byggefeltet har været undervejs i en rum tid, og det første støbearbejde gik i gang for et par uger siden. Aflevering af byggeriet forventes at blive i maj 2017.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle