Grundbetalingen for 2017 på plads

NaturErhvervstyrelsen har offentliggjort, hvilke regler der gælder til næste år.

Bekendtgørelsen om grundbetaling - der også omhandler grøn støtte, ø-støtte og støtte til unge nyetablerede landbrugere - er nu blevet offentliggjort.

Der er visse ændringer, oplyser NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

Inddragelse af betalingsrettigheder

Efter EU-reglerne skal NaturErhvervstyrelsen inddrage betalingsrettigheder, som er i overskud, hvis der har været et overskud to år i træk. Hvis en landmand eksempelvis har haft et overskud på 0,50 hektar i 2016, og han får et overskud på en hektar i 2017, skal de inddrage betalingsrettigheder for 0,50 hektar.

"Vi inddrager altid betalingsrettighederne med den laveste værdi," oplyser NaturErhvervstyrelsen.

Hvis man som landmand både ejer- og forpagter-betalingsrettigheder med samme lave værdi, kan man som noget nyt vælge, at NaturErhvervstyrelsen skal inddrage ejede betalingsrettigheder før de forpagtede.

Tildeling fra national reserve

I 2017 kan man kun søge om betalingsrettigheder fra den nationale reserve til arealer, der har været midlertidigt eksproprieret i to år i træk. Det skyldes, at NaturErhvervstyrelsen først inddrager et overskud af betalingsrettigheder, når der har været et overskud to år i træk.

Plantetal for poppel

For lavskovsarealer med poppel sætter NaturErhvervstyrelsen det krævede plantetal ned til mindst 1.000 planter pr. hektar i 2017. Hidtil har minimumsplantetallet været 2.000 planter pr. hektar.

Ingen kvælstoffikserende efterafgrøder som MFO

Flere har påpeget et problem med, at små permanente græsarealer under 0,30 ha bliver lagt i egen markblok, så de ikke længere er støtteberettigede. Det kan NaturErhvervstyrelsen dog ikke ændre, oplyser de, på grund af EU-regler.

Andre ønsker, at der indføres flere typer af MFO-arealer.

Landbrug og Fødevarer mener, at det bør være muligt at etablere MFO-randzoner med en væsentlig større bredde end de nuværende ni meter. NaturErhvervstyrelsen svarede, at landmænd, der ønsker, at et større areal langs vandløb anvendes som MFO, kan anlægge brakmarker uden på randzonerne med vægtningsfaktoren 1.

Landbrug & Fødevarer anfører, at det begrænsede valg af miljøfokus områder (MFO) i Danmark ikke giver landmændene samme muligheder som i mange andre lande og opfordrer igen til, at alle forordningens MFO-elementer indføres. Der nævnes især kvælstoffikserende afgrøder, som Danmark har fravalgt som eneste land.

NaturErhvervstyrelsen henviser til, at spørgsmålet om de kvælstoffikserende efterafgrøder som MFO-areal er et politisk spørgsmål, som Folketinget skal tage stilling til.

Der blev også stillet forslag om at have mulighed for vildt- og bivenlige tiltag bredere end 10 meter. NaturErhvervstyrelsen vurderer, at det ville kunne føre de danske regler i karambolage med EU-reglerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle