Hvidtfeldt: Danske landmænd er klar til at satse på cannabis

Medicinsk cannabis kan blive en ny stor eksportartikel fra dansk landbrug, vurderer Landbrug & Fødevarer.

Danske landmænd er i forvejen verdensmestre i at forædle og producere græsfrø, der anvendes på klodens mest berømte fodboldstadions og golfbaner.

I fremtiden kan produktion og forædling af cannabis udvikle sig til en lignende lukrativ niche for dansk landbrug og gartnerierne, skriver Finans.

»I dansk landbrug er vi specialister i planteforædling og innovation. Vi har alle forudsætninger for at kunne få en stærk position på markedet for medicinsk cannabis. Det kan udvikle sig til en industri, der har et betydeligt eksportpotentiale,« vurderer Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, L&F.

Han ser gode muligheder for, at den kommende eksport ikke alene vil omfatte cannabisprodukter, men også knowhow relateret til planteforædling og produktionsteknologier.

»Det er nogle af vores spidskompetencer. Når vi får gang i produktionen, kan vi begynde at forædle cannabisplanterne i retning af at hæve eller sænke indholdet af bestemte stoffer og egenskaber. Det kan udvikle sig til en videnindustri, hvilket også vil øge antallet af arbejdspladser,« siger Lars Hvidtfeldt til Finans.

Marked i rivende vækst

Han peger på, at markederne for cannabis til både medicinske og såkaldte rekreative (fornøjelse, red.) formål er i rivende vækst.

»I andre dele af verden går udviklingen på det her område meget stærkt, og der opstår virksomheder, som på kort tid får en stor omsætning.

Især i Nordamerika er der en rivende udvikling, som i første fase har været drevet af, at myndighederne i flere og flere delstater har legaliseret cannabis til brug i medicin. I en række delstater er cannabis også tilladt til rekreative formål, hvilket sætter endnu mere fart i efterspørgslen,« påpeger Lars Hvidtfeldt.

I Europa ses nu de første tegn på en lignende udvikling. I en håndfuld EU-lande er politikerne ved at åbne for brug af medicinsk cannabis til smertelindring.

Liberaliseringen og legaliseringen sker med varierende hast og i varierende grad i de forskellige lande. Nogle steder tillades kun importerede produkter, andre åbner for en begrænset lokal produktion. I Danmark giver nye forsøgsordninger pr. 1. januar 2018 mulighed for både at dyrke medicinsk cannabis og efterfølgende producere cannabisprodukter.

Danmark længst i EU

I EU anses Danmark for at være det land, der er nået længst i retning af at skabe de lovgivningsmæssige rammer for at etablere cannabisproduktion.

Det kan være forklaringen på, at både Møllerup Gods og storgartneriet Alfred Pedersen & Søn har formålet at tiltrække udenlandske investorer til de cannabisfabrikker, som de to virksomheder vil etablere i 2018.

»Den medicinske cannabis er højpotent og skal dyrkes i kontrollerede drivhuse under lås og slå. Det udelukker dog ikke, at almindelige landmænd eller mindre gartnerier kan spille en rolle som producenter og underleverandører af råvarer til cannabisfabrikkerne.

Parallelt med dette er der masser af muligheder for, at landmændene ude på markerne kan øge produktionen af lavpotent industrihamp (en anden type cannabis, red.), der har et meget lavt indhold af det euforiserende stof thc,« vurderer Lars Hvidtfeldt.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle