Kontrol fandt kun medicinrester i en gris ud af 12.000 prøver

Bare én ud af 12.000 prøver fra æg, kød og mælk skilte sig ud med et for højt restindhold af antibiotika.

I Danmark står Fødevarestyrelsen hvert år for cirka 12.000 prøver der skal tjekke fødevarer som æg, kød og mælk for forbudte hormoner og rester af medicin.

Heraf er cirka 8.000 af prøverne fra grisestalde og slagterier, næsten 2.000 er fra malke- og kødkvægsbesætningerne og cirka 1.500 fra blandt andet æg, fisk, ænder og kyllinger.  

Fødevarestyrelsen har nu kigget på prøverne for medicinrester taget i 2021, og her skilte bare én sig ud med et for højt restindhold af antibiotika.

- I én enkelt prøve ud af 12.000 blev der fundet rester af antibiotika over grænseværdien. Det er et meget tilfredsstillende resultat, som igen​ viser, at landbruget og dambrugerne ved, hvad det kræver at holde æg, dyr og mælk fri for medicinrester, siger kontorchef Christian Strøyer fra Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er Fødevarestyrelsens tilsynsførende, som tager prøverne under deres daglige kontroller på slagterierne, og når de er på tilsyn i landbrugsbesætninger.

Det var i en prøve taget på et slagteri, at laboratoriet fandt en enkelt so, hvor landmanden ved en fejl havde sendt dyret til slagtning, før medicinen var ude af kroppen.

- Lægernes muligheder for at behandle sygdomme og infektioner er truet af bakterier, der er resistente over for nogle typer antibiotika. Vores mange kontroller er med til at sikre, at landbruget rent faktisk afslutter den medicinske behandling af deres dyr, inden vi spiser deres æg og kød eller drikker deres mælk, siger Christian Strøyer.

Det er som følge af EU-bestemmelser, at Fødevarestyrelsen hvert år tager prøver til kontrol for medicin- og hormonrester.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle