Kritikere anklager fåreafgiftsfond for nepotisme

Fåreavler og slagtermester anklager bestyrelsen for fåreafgiftsfonden for nepotisme og magtmisbrug. Advokatundersøgelse bekræfter, at administrationen af tilskud til Dansk Fåreavl ikke er kørt efter bogen i alle tilfælde.

Fåreafgiftsfondens regnskaber er ikke overbevisende, bestyrelsen er indspist med stort personsammenfald mellem dem, der bevilger, og dem, der får, og formand og næstformand i fondsbestyrelsen er »magtfulde personer«, som »ikke forsømmer en lejlighed til at fortælle, at hvis du klager over fonden, vil du ikke se en krone de næste fire år - uanset hvor godt et projekt du ansøger om.«

Såsdan lyder den barske kritik fra fåreavler Asger Markussen, Hedensted, i den skriftlige klage, han i foråret indgav over fåreafgiftsfonden til Landbrug & Fødevarer, og som førte til en advokatundersøgelse.

Resultatet foreligger nu og undersøgelsen har rent faktisk afdækket en række tilfælde af inhabilitet og formelle fejl og mangler i Fåreafgiftsfondens administration af projekttilskud til landsforeningen Dansk Fåreavl.

Tilskud går til to foreninger

Asger Markussen har i årevis været utilfreds med fåreafgiftsfondens administration af tilskudsmidler, dels fordi han ikke mener, at tilskudsmidlerne administreres korrekt og efter bogen, og dels fordi langt størstedelen af tilskudsmidlerne går til enten Dansk Fåreavl, hvor fondens formand Richard Andersen også er formand, eller til slagtelamsproducenternes forening, hvor fondens næstformand er formand.

Asger Markussen henviser til, at der i Danmark er omkring 5.000 fårebesætninger, men at kun cirka 500 af dem er medlemmer af Dansk Fåreavl, imens slagtelamproducenterne har under 50 medlemmer.

Alligevel går 93 procent af bevillingerne ifølge Asger Markussen til de to foreninger.

»Så er der ca. 4.000 besætninger, som er meget dårligt stillet. Jeg vil påstå, at der her er tale om magtmisbrug og nepotisme, samt misbrug af magt og penge,« skriver Asger Markussen i sin klage.

»Formande skal gå af«

Asger Markussen oplyser, at tidligere har advaret fondsbestyrelsen om, at han ville gå til offentligheden med sin kritik, hvis ikke Richard Andersen gik af som formand for fonden.

»Jeg sagde til dem: Hvis I sætter formanden af, holder jeg mund. Men det ville de ikke.«

Slagtermestre får afslag

En anden vedholdende kritiker af Fåreafgiftsfonden er slagtermester Lars Ville Jensen, der er medlem af Danske Slagtermestres bestyrelse.

Han mener, at fondsmidlerne deles ud »forkert« og er især utilfreds med, at slagtermestrene gang på gang har fået afvist ansøgninger om projekttilskud af fåreafgiftsfonden.

»Der er ingen problemer, når vi søger tilskud fra svineafgiftsfonden eller fra hesteafgiftsfonden, når vi søger til noget relevant. Men fra fårene har vi aldrig fået noget, selvom vi afpasser ansøgningerne efter, at der ikke er særlig mange penge i fåreafgiftsfonden,« siger Lars Ville Jensen.

Slagtermestrene er også utilfredse med, at de ikke kan blive repræsenteret i fåreafgiftsfondens fondsbestyrelse - i det mindste som observatører.

»Vi danske slagtermestre står for opkrævningen af 80 pct. af afgiftspengene, og det får vi ikke en øre for. Men de vil ikke have os med i bestyrelsen. Det brokker vi os over,« siger Lars Ville Jensen

Afslag er begrundet

Fåreafgiftsfondens formand Richard Andersen vil ikke svare detaljeret på kritikken før fåreafgiftsfonden har haft møde om advokatundersøgelsen senere i dag. Han siger dog:

»Jeg synes, vi har lyttet til kritikken og taget stilling til den. Og generelt er det jo sådan, at alle, der får afslag, er sure. Men vi har jo aldrig haft midler, så vi kunne sige ja til alting.«

I Landbrug & Fødevarer understreger chef for fondssekretariatet Rikke Lilienthal, at midlerne i fåreafgiftsfonden skal gå til primærsektoren.

Hun vurderer samtidig, at uanset om fåreafgiftsfonden har begået formelle fejl, er midlerne bevilget til projekter, der er »fornuftige for sektoren.«

Fåreafgiftsfondens bestyrelse mødes senere i dag for at diskutere konklusionerne i den advokatundersøgelse, som har afdækket formelle fejl og mangler i fondens administration af tilskud til Dansk Fåreavl i 2012.

Emneord

fåreavl

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle