Kvægformand: Samarbejd om klima og forbrugsmønstre

På Kvægkongres 2020 opfordrede formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Christian Lund, danske kvægproducenter til at imødegå fremtidens forandringer, som klimaændringer og nye forbrugermønstre, i fællesskab.

Verden er i konstant forandring. Nogle stiller spørgsmålstegn ved, om der er plads til kvægbruget i fremtiden med de massive klimaindsatser, der skal til

Den udfordring ridsede Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, og Ida Storm, sektordirektør, Kvæg, op på Kvægkongres 2020 i Herning mandag formiddag.

"Jeg aner ikke, hvordan verden ser ud om 20 år. Lige så lidt som jeg havde forestillet mig, hvordan verden ville se ud i dag, dengang jeg var ung og nystartet. Det eneste jeg ved er, at vi ikke er det samme sted som i dag. Vi skal alle sammen finde vores vej, men der er ingen af os, der kan klare alting selv. Hvis vi hver især gør lidt, kan vi sammen sikre de bedst mulige forhold for de danske kvægbrugere. Jeg tror fuldt og fast på, at vi er stærkere sammen end hver for sig", fastslog han.

Gæringstanke eller køer?

Nogle spår, at det er slut med køer om ti år, påpegede Ida Storm. De tror mere på, at landbruget skal dyrke græs eller alger, der med GMO-organismer kan lave mælkeprotein i store gæringstanke.

"Det skal vi måske også gøre i fremtiden. Men jeg tror fuldt og fast på, at de danske kvægbrugere har en vigtig rolle for fremtidens fødevareproduktion", fastslog Ida Storm.

Der bliver flere og flere mennesker på jorden, og samtidig bliver der flere af dem, som får en bedre levestandard. De har brug for velsmagende og næringsrig mad, og der er mejeriprodukter og kød en helt naturlig del af en varieret kost.

"Der skal ikke være tvivl om, at der er hård konkurrence om fremtidens forbrugere. Hvis vores produkter skal have en plads i indkøbskurven hos fremtidens forbrugere, både herhjemme og i udlandet, så skal vi vise, at de er noget særligt", sagde sektordirektøren.

Større åbenhed

Det skal blandt andet gøres ved at vise endnu mere åbenhed, mener Chr. Lund.

"Det er vigtigt, at vi ser os selv som en del af hele kæden. Hele vejen fra vores leverandører, over de naboer, vi deler hverdagen med, til de forbrugere, der skal købe vores varer. Både i det nære og i det store perspektiv er vi en del af verden og bidrager til den", sagde Christian Lund.

Over 2.200 landmænd, eksperter, forskere og andre landbrugs- og fødevareinteresserede var taget til Herning for at tale om fremtiden for dansk kvægbrug.

Emneord

Kvægkongres 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle