Task force kalve: Slut med at aflive kalve fra 2022

Ansvaret for at kalve ikke fødes forgæves, men tværtimod bliver til godt kød, ligger hos både mælkeproducenten og kalveproducenten. Dermed får begge parter mere arbejdsglæde og en bedre bundlinje, mener kvægformanden.

Mælkeproducenter og slagtekalveproducenter skal arbejde mere sammen, for at kalve ikke fødes forgæves og bliver aflivet.

Sådan lyder en af anbefalingerne fra Task Force Kalve, som L&F Kvægs bestyrelse i nedsatte i efteråret.

Med baggrund i arbejdet melder Landbrug & Fødevarer Kvæg og Dansk Jersey nu ud, at det skal være slut med at aflive kalve fra 2022, med mindre det sker af sundheds- eller velfærdsmæssige årsager. Det sagde Chr. Lund, formand for L&F, Kvæg på kvægkongressen i Herning mandag formiddag.

"Det kræver, at vi som mælkeproducenter tænker os godt om og træffer nogle strategiske valg, allerede, når koen skal insemineres. Skal den kalv blive til en ny malkeko i min besætning? Skal jeg lave en kødkvægskrydsning, der kan blive til lækkert kalvekød? Eller vil jeg for eksempel satse på kvier til eksport? Med omtanke og fornuftig brug af de nye teknologier, er det muligt at få den værdi i kalvene, der gør det til en økonomisk bæredygtig vej. Derfor anbefaler vi jer at gribe mulighederne og gøre op med en praksis, der er spild af ressourcer og spild af liv",  lød det fra talerstolen.

Målrettet avl

For at gøre det økonomisk fornuftig at undlade aflivning af kalve, anbefaler task force kalve en videreudvikling af kødkvægavlen, så man kan gå målrettet efter de tyre, der giver de gode krydsningsdyr.

"I Danmark har vi arbejdet målrettet gennem de seneste år på at udvikle krydsningsavlen, så mælkeproduktion og slagtekalveproduktion kan supplere hinanden. Det samme gælder for udbredelsen af den kønssorterede sæd, så vi er godt på vej. Brugen af begge dele er over de seneste år gået markant op", sagde Christian Lund.

Dystre udsigter

Task Force Kalve blev nedsat i efteråret med udsigt til blodrøde tal og elendig økonomi i slagtekalveproduktionen. Gruppen har arbejdet med hele situationen omkring produktionsforholdene for slagtekalveproducenterne, lige fra markedsforhold til afregningspriser, CAP-reform, produktion uden antibiotika, fodring og sundhed.

Det har ført til fire overordnede anbefalinger:

1: Samarbejdet mellem mælke- og slagtekalveproducent er helt essentielt. Det skal styrkes for at sikre robuste og hurtigtvoksende kalve og for at sikre de typer af kalve, der giver mest værdi i hele kæden.

2: Vi skal have en markedsdrevet produktion. Vi skal i samarbejde med vores slagteri leverer de slagtekalve, der giver mest værdi på verdensmarkedet.

3: Der er behov for 2 kødkvægsavlslinjer - en ekstensiv og intensiv med gode egenskaber for spisekvalitet, foderudnyttelse, sundhed og en lav metanudledning.

4: Der er behov for et rådgivningskoncept der har 100 procent fokus på hele produktionen fra kalv til krog.

Emneord

Kvægkongres 2020

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle