Hjemmebygget superskårlægger giver minimalt spild

Carsten og Michael Dahl, Havndal, er i gang med at skårlægge over tusind hektar raps med deres hjemmelavede superskårlægger, der er smækfyldt med fordele for kunden.

"Læg mærke til hvor jævnt det glider igennem maskinen." siger Carsten Dahl fra sin plads bag rattet, og peger på det enorme slug i det 28 fod brede skærebord.

"Det at afgrøden ikke støder imod nogle hjørner, og spildet derfor er minimalt, er nok maskinens største styrke," vurderer Carsten, som har bygget maskinen sammen med sin bror, Michael Dahl. De bor i Havndal.

Ønsket var en skårlægger, der laver så megen plads imellem skårene, at der er plads til en nutidig mejetærsker med 35 fod skærebord. Det endte dog med en maskine der har mange andre fordele, både for kunden men også for føreren. Den er nemlig designet og bygget til nøjagtig de forhold, som de to brødre har oplevet i rapsen, siden de først kunne se over rattet i en skårlægger.

Justerer bordkip og sejlhastighed

Carsten Dahl er netop begyndt på sin 12 timers vagt bag rattet, og tager hul på en ny mark med Castille vinterraps, mens vi snakker om maskinen. Michael supplerer fra det tredje sæde i den store kabine, som han lige har tilbragt sine 12 timer i.

Hvor rapsen er lav skæres dybere, men hvor andre må sænke hele bordet, kan Carsten nøjes med at køre dybt med bordets ene side.

"Så kommer den fyldige raps i bordets anden side stadig til at ligge på en høj stub," forklarer han, mens fingrene klikker ivrigt på en stribe knapper på joysticket. Ud over denne kipfunktion, bordhøjden, vindehastighed og snitvinklen, kan han også ændre hastigheden på sejlene.

"Det er altsammen ting som gør, at vi konstant kan tilpasse maskinen til afgrøden, som jo varierer meget på steder," forklarer han, mens Michael beretter om forbedringer, som er på vej til maskinen.

"Den får automatisk styring af bordhøjden via ultralyd, og så skal vindehastigheden automatisk følge fremkørselshastigheden," siger han. Autostyring er ligeledes på trapperne, da den ifølge de to bygherrer er svær at køre lige med, når det går stærkt. "Sidste år styrede vi den fra armlænet, men vi har lavet rat i den i år. Så er der også mulighed for at montere enheden til autostyringen," forklarer Carsten Dahl. Som en ekstra komfort-detalje er hydraulisk affjedring af bagakslen også på vej.

Klarer 120 hektar i døgnet

"Kapaciteten på et døgn er cirka 120 hektar inklusiv et par flytninger," vurderer Michael Dahl som håber, at den i løbet af sin tre uger korte sæson når 1.300 til 1.500 hektar. Efter forageren er ryddet, når vi 15 kilometer i timen.

Carsten kører dog meget forsigtigt i forageren, og fortæller om endnu et par detaljer der mindsker spildet.

"Skærebordet kan hæves meget højt op i forhold til, hvad man normalt ser, og så har den nogle store stålruller i stedet for slæbesko. Det gør, at man ikke får rodet i skåret, som man vender over," siger han. Derudover foldes stigen op hydraulisk når man kører, så heller ikke den kan røre skåret.

Maskinen er på ti minutter klar til bugsering på en vogn efter en traktor. Man skal ikke ned fra maskinen for at spænde bordet af, da sikkerhedslåsene er hydrauliske, og de to store hydraulikblokke tilsluttes med hver sin hurtigkobler på platformen ved kabinen. Skulle køleren være stoppet, reverseres denne med en knap i kabinen. For at få sporvidden, som på marken er godt fem meter, ned til transportbredden på 3,30, drejes alle hjul hydraulisk ind under maskinen.

Kunde: Gode store skår

"I forhold til skårene fra mindre maskiner er disse meget bedre," forklarer Michael Vestergaard. Han er søn af gårdejer Troels Vestergaard, som brødrene Dahl skårlægger hos, mens LandbrugsAvisen er med.

"Mejetærskeren skal væsentligt ned i fart, da skårlæggeren er så bred," oplever han og tilføjer: "Det er en god ting, at vi har plads til vores 30 fods bord imellem skårene, så man ikke får rørt dem og derved spildt. Samtidig betyder overlappet på de to fod, at al stub bliver klippet af med mejetærskeren."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle