Får på computeren

På Skandinaviens største fårebrug har et nyt system gjort livet lettere.

Allerede når man kører ind i indkørslen hos Vallø Lam, kan man høre den karakteristiske brægen fra staldbygningen. Selv om langt de fleste af de over 6.000 dyr går på græs, er en del af stalden fyldt op med får og lam. I stalden står Frank Jensen og Rune Ploug, som sammen driver Vallø Lam, der er Skandinaviens største fårebrug.

Et stort fårebrug kræver meget arbejde, når der skal holdes styr på dyrene, medicinering og marker. Men for Vallø Lam er det arbejde nu blevet en del lettere. De er gået over til elektronisk øremærkning, og har samtidig fået et nyt computersystem som letter arbejdet meget.

Nemmere med mindre stress

En af fordelene ved den elektroniske øremærkning er en håndholdt computer. Med den kan de skanne fårene på op til 40 centimeters afstand, uden at dyrene stresses unødigt.

"Vores arbejde er blevet utroligt meget lettere med det her system. Vi har prøvet andre håndholdte computere, men ikke nogen der fungerer lige så godt," fortæller Rune Ploug.

Frem for at skulle aflæse øremærkerne manuelt, skal der nu kun et enkelt bip til, før dyrene er registreret. Det gør det nemmere for både dyr og mennesker. Dyrene slipper for unødig kontakt, og fåreavlerne skal ikke længere holde styr på løbenumre i hovedet. Det sikrer, at der er bedre styr på bedriften, både over for myndighederne og til Vallø Lams eget brug i det daglige arbejde.

Nyudviklet computerprogram.

Den elektroniske øremærkning fungerer godt i kraft af et nyt computerprogram, som er udviklet specielt til fårehold i Danmark.

"Med det her program har vi alle oplysninger om vores får lige ved hånden, og vi skal ikke huske at skrive ned ude i marken, om hvem og hvor mange der har fået medicin eller er blevet flyttet," fortæller Frank Jensen.

Det er nyttigt, når man som på Vallø har 2.400 moderfår, der alle har et til to lam, som er spredt på marker over det meste af Sjælland. Computerprogrammet er udviklet af it-konsulent Erik Lund fra Slangerup, som regner med, at det ikke kun er storavlere der kan bruge programmet.

"Selv om man kun har 100 eller 50 moderfår, så kan man bruge programmet til at holde styr på alle data om sine dyr," fortæller Erik Lund. Han regner med at lave flere udgaver af programmet, der er tilpasset forskellige størrelser fårehold.

Styr på indberetning

Kombinationen af den håndholdte computer og det nye computerprogram gør også indberetning til CHR-registret lettere. Hvor det før krævede mange timers arbejde bag skrivebordet, når der skulle opgøres slagtning, flytning og medicin, kan informationerne findes med få klik på tastaturet. For eksempel kan de nu hver måned få en oversigt over, hvilke får der har fået medicin.

Hele systemet har kostet fårefolkene på Vallø i omegnen af 15.000 kr. Men de er overbevist om, at det er en god investering.

"Jeg ved snart ikke, hvordan vi har kunnet undvære det," fortæller Frank Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle