Landmænd slipper for at tilbagebetale for meget udbetalt støtte

Størstedelen af de danske landmænd har fået udbetalt for meget støtte i 2019. Det skyldes en korrektion i beregningen af betalingsrettighedernes værdi hos Landbrugsstyrelsen.

En stor del af de danske landmænd har fået udbetalt for meget i støtte i 2019. Det drejer sig om i alt 38,5 mio. kr., hvilket svarer til ca. 15 kr. pr ha.

Landbrugsstyrelsen melder dog nu, at man ikke vil kræve de penge tilbage, som styrelsen har fået udbetalt for meget.

En mindre del af landmændene har fået for lidt i støtte i 2019, som vil få efterbetalt deres tilgodehavende.

Ifølge Landbrugsstyrelsens beregninger, skal der samlet set udbetales ca. 90.000 kr. til knap 3.340 landbrugere.

Det glæder klimadirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring, at fejlen ikke kommet til at gå ud over landmændene.

"Det er rigtig vigtigt, at landmændene ikke skal bøde for de fejlberegninger, der er sket, og derfor er det også godt, at der ikke er nogen, som skal tilbagebetale den landbrugsstøtte, der er udbetalt for meget, og at der kommer efterbetalinger til dem, der har fået for lidt", skriver Niels Peter Nørring i en skriftlig kommentar til Landbrugsstyrelsens udmelding.

Fejlberegninger siden 2015

EU-Kommissionen pegede i november 2018 på, at betalingsrettighedernes værdi har været beregnet forkert siden 2015.

Det er derfor Landbrugssyrelsen siden har arbejdet på at korrigere beregningerne.

Fejlen med at der er blevet udbetalt henholdsvis for meget eller for lidt i støtte opstod efterfølgende i efter 2019, da styrelsen skulle beregne betalingsrettighedernes værdi før udbetalingen af støtte i december. 

Arbejdet med at korrigere beregningerne var nemlig endnu ikke afsluttet, skriver styrelsen.

"Vi prioriterede at udbetale støtten til landbrugerne rettidigt. Vi beregnede derfor betalingsrettighedernes værdi for 2019 på baggrund af de afklaringer, vi havde fået fra EU-Kommissionen på det tidspunkt. Vi har efterfølgende præciseret beregningsmetoden i samarbejde med EU-Kommissionen", skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Samtidig oplyser man, at betalingsrettighedernes værdi for 2020 er beregnet i fuld overensstemmelse med EU-Kommissionens anvisninger.  

Det bekymrer dog Niels Peter Nørring.

"Det er dybt bekymrende, at det er så uigennemskueligt, hvad der sker med betalingsrettighederne, og hvad der ligger bag beregningen af værdierne. Det er ekstremt vigtigt for vores medlemmer, at det er gennemskueligt, at værdierne er beregnet korrekt og at der er forudsigelighed for landmanden. Ellers er det jo helt umuligt at lægge et budget, selv ud i den meget korte fremtid", siger Niels Peter Nørring fra L&F.

Ingen omfordeling af værdierne i 2020

Når man sammenligner 2019-værdierne og 2020-værdierne, ligner det, der er sket en omfordeling af værdien af visse rettigheder, skriver styrelsen, der dog forklarer, at det skyldes, at betalingsrettighedernes værdi i 2019 generelt set har været for høj. 

Når værdierne tilpasses til 2020, falder betalingsrettighedernes værdi fra deres for høje 2019-niveau. Det er dog vigtigt at understrege, at der ikke sker en omfordeling af værdierne i 2020. 

Hos L&F er fokus på, at der ikke sker en udjævning af  betalingsrettighederne.

"Vi er meget optagede af, at det sikres, at der ikke sker en yderligere udjævning af betalingsrettighedernes i denne periode, og at Landbrugsstyrelsens udmelding om, at der ikke skal ske en yderligere udjævning af værdierne i 2020 og 2021 holder stik. Derfor er det jo klart, at det har undret mange, at det ser ud som om, at der er en yderligere udjævning af rettighedsværdierne. Derfor har vi også bedt Landbrugsstyrelsen om at informere klart om, hvad det er der sker. Som vi forstår det skyldes det altså, at værdierne var beregnet forkert i 2019", siger Niels Peter Nørring fra L&F.
 
"Helt generelt har der været mange udfordringer med hele betalingsrettighedssystemet, og det er ekstremt vigtigt, at der bliver rettet op på dette, så landmænd og konsulenter kan stole på de oplysninger, der er i systemet, både hvad angår værdier og antal rettigheder".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle