L&F-formand glad for frikendelse af glyphosat og bentazon

Landbrugets brug af plantebeskyttelsesmidler udgør ikke nogen risiko for grundvandet.

Det konkluderer Landbrug & Fødevarer af en ny rapport fra det statslige ”Varslingssystem for udvaskning af pesticider til grundvandet”, VAP.

Det har siden 1998 gennemført omfattende undersøgelser af grundvandet for spor af de pesticider, som bruges i landbruget.

Resultatet glæder Torben Hansen, der er formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.

"Vi glæder os over, at der kun registreres få og ingen alvorlige problemer. Det er afgørende, at landbruget kan beskytte afgrøderne med plantebeskyttelsesmidler, uden at det giver anledning til risiko for grundvandet. Og det viser VAP-rapporten altså igen i år, hvilket er meget glædeligt og en bekræftelse af, at det meget strikse system for godkendelse af pesticider er effektivt," siger Torben Hansen.

Han er specielt glad for, at der ikke er fundet spor over grænseværdierne af stofferne glyphosat og bentazon.

"Det er to af de allervigtigste midler i dansk landbrug. Uden dem ville vi få store problemer med at lave en effektiv ukrudtsbekæmpelse. Det er derfor rigtigt gode nyheder, at vi får det statslige overvågningssystems blå stempel for, at stofferne ikke er registreret over grænseværdien," siger Torben Hansen.

VAP-undersøgelsen har indtil i år fundet sted på fem lokaliteter i landet. De kommende år vil der også blive lavet målinger på en ny mark i nærheden af Stevns. Den har lerjord med kalkundergrund og er dermed en ny jordtype i systemet.

"Det er gode nyheder, at der etableres nye VAP-marker. Det er med til at give et endnu mere præcist billede af, om der er udfordringer på området. Og det kan vi fra landbrugets side kun hilse velkommen, for vi har faktisk en rigtig god sag, når vi bruger de rette doser og sprøjter med omtanke," siger Torben Hansen.

Der er dog også et enkelt punkt i rapporten, der maner til ekstra opmærksomhed. Et nedbrydningsprodukt, der muligvis stammer fra svampemidler, er fundet i marker, der ikke for nyligt er sprøjtet med midlet.

"Det er selvfølgelig et fund, der skal følges op på, og Landbrug & Fødevarer vil tage initiativ til et møde med organisationerne bag VAP for at drøfte det," siger Torben Hansen.

Der er tidligere i VAP-systemet fundet glyphosat, men ikke i større omfang, som er fundet alarmerende.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle