Merrild om ny kontrol: Klar erkendelse af, at det ikke var i orden

Umiddelbart er det meget positivt, at kontrollen med minivådområder nu bliver ændret. Men ændringen giver også anledning til kritiske spørgsmål fra L&F-formand.

At fødevareministeren nu ændrer kontrollen af minivådområderne er positivt, mener formand i Landbrug & Fødevarer Martin Merrild.

Det sker efter, at stor usikkerhed omkring kontrollen har været med til at sætte en prop i etableringen af de kvælstofopsamlende små søer.

"Det er rigtig rart at se, at de har lyttet til de indsigelser, der har været, og har forstået, hvor alvorligt det her har været for hele minivådområdeprojektet. Det her er en klar erkendelse af, at det ikke har været i orden", siger formanden og fortsætter:

"Det har jo været nærmest umuligt at få landmænd til at turde at kaste sig ud i det her, og vi har eksempler på, at det har været umuligt at få en entreprenør til overhovedet at give et tilbud, fordi der var så stor usikkerhed om, hvordan kontrollen ville blive udført".

formand sætter spørgsmålstegn

Ifølge Miljø- og Fødevareministeret bliver kontrollen nu mindre rigid, fordi der nu bliver indført en usikkerhedsmargin på dybdemålinger.

Derudover bliver der indført en gradueret sanktionering, så landmanden ikke mister det fulde beløb, hvis et minivådområde ikke lever helt op til ansøgningen. Men hvordan det skal fungere i praksis, vil Martin Merrild gerne blive klogere på.

"En ting er, at der står, der kan blive tale om sanktioner, men hvor store er de så? Og hvis det er fejl, der kan rettes op, så kan det jo ikke være rigtigt, at der skal være en sanktion. Selv hvis landmanden mister 20 procent af tilskuddet, kan det være ganske alvorligt", siger han og tilføjer:

"Men mit udgangspunkt omkring den her ændring er positiv, og så må vi se, hvordan det kommer til at se ud i detaljer".

absurditet fortsætter

I forbindelse med udmeldingen om den nye kontrolform oplyser ministeriet til landbrugsavisen.dk, at der stadig som udgangspunkt kun vil blive udført én kontrol af et minivådområde.

Noget, Martin Merrild tidligere har kaldt absurd.

"Jeg har stadig utrolig svært ved at forstå, at der ikke kan være tale om et omsyn. Hvis der virkelig er nogle EU-regler, der forhindrer det, så må vi lave et prøvesyn. Men det er uforståeligt, og man skrotter jo ikke en bil, der dumper et bilsyn", siger formanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle